Lines penna håller takten

Efter att ha arbetat bakom scen på Trosarevyn gör Line Tiilikainen debut både på scen och som manusförfattare, där hon bland annat har skrivit om västra infarten. – Det är kul när man kommer ny och får möjlighet att vara så delaktig, säger hon. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Trosarevyn fyller fem år och firar med en glittrande föreställning. Som nykomling i årets revy tar Line Tiilikainen plats på scen, men hon står även bakom mycket av materialet som manusförfattare.
– Det känns lite som mitt element att skriva till musik, säger hon.

Sång och teater har Line Tiilikainen hållit på med länge, och skrivit dikter. Revy är dock något nytt för henne.

– Jag hade hört ordet, men visste inte vad det innebar, förutom att det inte var vanlig teater. När jag kollade förstod jag att det var mycket musik och sketcher. Och man hade ingen röd tråd som man behövde följa som i vanlig teater, säger Line.

Det är framförallt sångnummren som hon har knåpat ihop texter till.

– Det är mycket i det som kallas årskavalkaden, som är många småsånger ihopsatta.

Men det har även blivit en del hela nummer, som den om västra infarten.

– Jag vet att revyn i år har jobbat med att ha mer lokalt material, så att de som är härifrån känner igen sig. Och så är det roligt att inte bara ha med det stora, säger Line.

– Det har hänt mycket här med nya byggen, västra infarten och Ostlänken, så det är inte svårt att hitta lokala grejer.

Vissa ämnen har hon fått i uppdrag att skriva om, annat har hon kommit med idéer om själv, som att jättepandorna inte längre är utrotningshotade.

– Att de inte längre är utrotningshotade var en stor nyhet för mig, så jag tyckte att den borde få vara med.

Hon ser gärna att låtarna hon skriver ny text till har någon slags koppling till den nya låten. Som ”A whole new world” eller ”En helt ny värld” som den heter på svenska, från Alladin. Den har fått sätta tonen till en text om möjligheten till insemination för singelkvinnor.

Eller så förmedlar musiken en känsla som hon vill åt. Nyheten om pandorna har fått en stämningsfull klang från ”Julen är här”.

Själva låten kan också ge draghjälp till texten.

– Det har hänt att jag har fått ändra låten efterhand. Att jag har skrivit en låt och när vi har provsjungit denn har jag märkt att det nog skulle passa bättre med en annan låt, som kanske är mer fartfylld.

Att skriva till musik tycker hon är ganska enkelt. Ibland har hon fått börja med att lyssna in sig på en speciell låt, eller leta information om ämnet hon ska skriva om.

– Om jag vet vilken låt jag ska skriva till innan och om jag kan ämnet brukar jag vara snabb. Jag har inte tagit tid, men det handlar om tio minuter, kanske.

Att skriva sketcher rakt av tycker hon är svårare.

– Då måsta man tänka så mycket på dialogen, med musik får man ett annat flow.

Eva-Lotta Eriksson