Jakt på koppar i Tunaberg

Ett företag från Australien ska leta koppar och kobolt i Tunaberg. De senaste 15 åren har fem olika företag försökt hitta tillräckliga mängder mineral i Sörmland för att börja bryta, men än har det inte skett.​
Textstorlek:

Sörmland Ett australiskt företag har fått tillstånd att leta efter koppar och kobolt i Tunaberg. Det är andra gången på tio år som ett företag från Australien hoppas hitta mineral i Sörmland.

Förra gången autralierna var här handlade det om att leta efter koppar och bly i Fågelsta utanför Äs.

På 15 år har sammanlagt fem företag sökt om och fått tillstånd att undersöka om det finns något värdefullt i marken i Sörmland. Hittills har det inte lett till att något företag gått vidare och sökt om bearbetningskoncession, alltså tillstånd att bryta malm.

Även om mineraler har letats och brutits i Sverige under flera hundra års tid, så finns det ingen egen brytning av legeringsmetaller som kobolt, krom, nickel, molybden, titan och vanadin.

Enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU, importerar vi de metallerna för ett sammanlagt värde av över 3 000 miljoner kronor.

SGU uppmanar därför alla intresserade att ge sig ut och leta. Flera av de kända fyndigheterna har hittats av eller med hjälp av allmänheten.

Ekonomikontoret på företaget ”Svenska kontorsmöbler” från Örebro letade faktiskt efter guld och silver vid Rinkeby utanför Jönåker 2004. Ekonomikontoret betalade knappt 3 000 kronor i undersökningsavgift med förhoppningar om att vaska fram lite klimpar i Sörmland.

”Ansökan grundas på fynd i block och fast klyft” skrev företaget, men det verkar inte ha varit någon guldgruva utanför Jönåker, för Svenska Kontorsmöbler gick inte vidare.

För tio år sedan hoppades Geoforum i Ludvika hitta zink i Tunaberg. De grundade sin ansökan på tidigare gruvverksamhet som pågick för hundra år sedan, 1915 och några år framåt. Men Geoforum gick inte heller vidare.

2007 var det dags igen, då fick det australiska företaget Aura Energy Ltd tillstånd att söka koppar och bly på ett stort område vid Fågelsta utanför Äs.

Strax efteråt fick Dannemora Mineral från Österbybruk tillstånd att leta efter nickel i Frustuna. Ingen av undersökningarnaledde till någon fortsättning.

FAKTA
VAD ANVÄNDS MINERALERNA TILL:
Koppar – ledare för elektrisk ström, och elektroniska mönsterkort.
Bly – i elektriska ackumulatorer, kabelskydd, skydd mot radioaktiv strålning och ammunition.
Zink – zinkbeläggningar på stål, i batterier och legering.
Nickel – i mynt, rostfritt stål, superlegeringar, stållegeringar, uppladdningsbara batterier och katalysatorer.
Guld – smycken och produkter som används inom tandvård och elektronik.
Silver – smycken, inneslutning av i elektromagneterna.