Den smärtsamma glidningen

Textstorlek:

Advent! Jag älskar den här tiden på året, den tid då ljuset snart återvänder och då vi besvärjer mörkret genom att tända ljus, träffa vänner och familj. Jag känner mig så oerhört priviligierad som bor i ett land där bomber inte faller, där jag har en säng att sova i, där jag om morgon kan blicka ut över fält som under natten pudrats av snö, där jag kan låta blickan följa konturerna av träden, där jag får andas frisk luft.

Men jag är också rädd, rädd för en tid som är så full av mörker och så många hot, rädd för den där glidningen som sker runt omkring mig. Vart är vi på väg egentligen? Generaliseringarna haglar som spön i backen och jag blir riktigt rädd när jag hör politiker prata om ”folket”, att vi måste gå ”folket” till mötes. Vilket ”folk” undrar jag och ser ett avlångt land fyllt av människor från olika grupper, från olika klasser, från stad och land, människor med olika idéer och erfarenheter.

Och ekonomiska tillgångar… Trump trumpetade ut att han minsann skulle ”tömma träsket” i Washington DC, denna elit som han och hans anhängare så föraktade. Och se nu vilka som flyttar in i hans administration: toppar från näringsliv och just det ”etablissemang” som han så demoniserade.

Och faktum kvarstår: det är en oerhörd förenkling att säga att han fick flest röster bland vita män, bland äldre och bland lågutbildade. Trumps anhängare hade i genomsnitt högre medelinkomst än de som röstade på Clinton. Och det var inte de fattigaste som stödde honom, det var inte latinamerikaner och afroamerikaner.

Däremot röstade de verkligt förmögna på Trump. Förenklingar är livsfarliga men yttrandefrihet och demokrati är livsviktiga. Däremot är de inte självklara. Fler än jag följer säkert med fasa utvecklingen i Polen, Ungern och Turkiet och fler än jag hoppade nog till när SD:s Björn Söder i ”P1 Morgon” uttryckte att det behövs en ”omdaning av systemet” även
i Sverige, och då menade han publicservice verksamheten… Styrd radio och TV?

Förstår ni vad han menar och vad som kan hända efter nästa val? Och i Finland har statsminister Juha Sipilä sett till att tysta en journalist på YLE, vår motsvarighet till SR, för att denne gjort en undersökning om statsministerns koppling till bolaget Terrafame.

Tipp tapp, tipp tapp, tippetippetipptapp…..

+ Kampen för att ”Idol”-deltagarna ska få betalt enligt kollektivavtal
– Riksdagen vill inte se lag om kollektivavtal vid upphandling 

MARIE SELANDER