Dags att fundera över ordvalen

Textstorlek:

Ljudfil – Dags att fundera över ordvalen

(Klicka på länken ovan för att lyssna på Kerstins krönika. Filen öppnas som Mp3-format.)

Kärringen styr därhemma, hörde jag en kille säga till en kompis under ett idrottsevenemang som jag var på häromsistens. Jag kunde inte låta bli att lägga mig i. ”Om min man skulle tala så om mig till andra skulle vi inte vara gifta, sa jag. Nu kom den inlindade förklaringen om kärring som egentligen betyder käresta. Sen attacken om varför jag reagerade på uttryck som många använder och som väl inte är så uppseendeväckande, tyckte dom…
Slår man upp kärring i synonymordboken kommer alternativ som gammal kvinna, fruntimmer, hustru, satkäring, ragata, elak gumma, rivjärn, apa, mara, häxa och drake.
Uttalanden att käring och kärring skulle vara två ord där stavningen med ett r skulle ha med kär/käresta att göra och den med två r skulle ha en nedsättande betydelse stämmer inte. Båda stavningarna är korrekta och är varianter av det medeltida ordet kärling som betyder gammal kvinna, som i sin tur bildats från ordet karl. Kärring har således inget med kär att göra.
I olika tävlingssammanhang har jag hört män säga, ”klarar du inte det här är du en riktig kärring”. Stannar vi upp då och ställer oss frågan vad man egentligen syftar på så tror jag mig veta att en kärring inte är lika stark eller snabb, dvs mannen som åsyftas är svagare än män i allmänhet. Eller om en man blir rädd och någon uttrycker ”du uppför dig som en riktig kärring”. Betyder det då att kvinnor är mera rädda än män?
Vad sänder uttrycket kärring för signaler till våra barn och ungdomar? För mig är det nedlåtande, att kvinnor i största allmänhet är svaga – svaga ragator och svaga satkäringar. Om vi nu tycker att käring bara är ett annat ord för käresta varför säger vi inte det då? Varför använda ett ord som hör hemma i negativa sammanhang om vi egentligen menar min lilla guldpärla, min darling eller älskling. Varför inte ösa vackra ord om och till den vi tycker om eller till och med älskar över allt på jorden?
Oavsett vilket kön vi tillhör, hon, han eller hen bör vi stå raka och stolta över att vara dom vi är. Att ösa kärlek, visa medkänsla, ha empati och stärka andra gör att den som tar emot säkerligen upplever en ökad självkänsla, bekräftelse och en skön feeling av att bli sedd för den man är. Att börja med barnen kommer säkerligen lägga en bra grund till en bättre värld där alla har ett lika värde.
Jag är som sagt gift och hoppas så förbli, om han inte säger kärring förstås…:
Plus: Adventstiden är bra mysig
Minus: Varför faller inte snön?