Unikt vrak i Mälaren

Vraket som hittades i Mälaren i somras tros vara från 1600- eller 1700-talet.Foto: Sjöhistoriska museet
Textstorlek:

I somras hittade Tomas Öhman ett vrak i Mälaren, som med största sannolikhet är ett ovanligt fynd.
– Det här sticker ut från tidigare fynd vi hittat i Mälaren, säger Jim Hansson, marinekolog på Sjöhistoriska museet som har undersökt vrakplatsen.

– Jag är rätt säker på att det är en renodlad skuta som är byggd för järntransporter, säger Jim Hansson.

Att handla med järn var ett privilegium som var få förunnade omkring 1600-talet och bara ett fåtal fartyg fick frakta materialet. Men eftersom det inte var några prestigefyllda skepp finns det lite forskning och kunskap om dem.

– Det finns kopparstick som visar bilder på sådana skutor, men det här är kanske den första som hittats i verkligheten.

Bygget var bastant och i vraket har de hittat järnslagg. Dessutom ligger fyndplatsen nära en gammal smedja.

– Sedan har vi tittat på keramik som vi är ganska säkra på kommer från vraket, och det är från slutet av 1600-talet eller tidigt 1700-tal, säger Jim Hansson.

Det var när Tomas Öhman i somras var ute och fridök i närheten av hemmet utanför Mareifred som han kom över vraket.

– Det var en dag med extra bra sikt som jag fick syn på något som jag tidigare simmat över och trott bara var pinnar i en hög, berättar han.

– Jag började tänka att det kunde vara ett vikingaskepp, men det är det med största sannorlikhet inte.

Han beskriver vraket som drygt 20 meter långt och mellan fem och sex meter brett. Det ligger bara tiotalet meter från stranden och Tomas Öhman är förvånad över att ingen hittat det tidigare, men samtidigt var det en speciell upplevelse att vara den förste att upptäcka vraket.

– Det var otroligt häftigt, det pirrade i magen flera veckor efteråt. Jag vågade nästan inte berätta om det för någon, bara den närmaste familjen.

Istället kontaktade han länsstyrelsen som i sin tur gav Sjöhistoriska museet och Jim Hnasson uppdraget att undersöka platsen. Sedan är det upp till länsstyrelsen att avgöra om det är en fornlämning eller inte.

– Enligt den nya fornminneslagen är det platser som arkeologiskt kan påvisats varit varaktigt övergivna innan 1850. Och det har den här varit med råge, säger Jim Hansson.

Eva-Lotta Eriksson