Eleverna väljer vinkel

Eric Blomberg, Simon Holmberg, Amelia Malm och Noah Eriksson filmar ombyggnationen av skolan till nyhetssändningen.​ Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

USA-valet, ombyggnationen på skolan, nyanlända och skolmaten är några av de ämnen som elever i klass 6A på Bruksskolan i Hälleforsnäs tar upp när de filmar egna nyheter.

Scenkonst Sörmland driver filmprojektet ”Våra nyheter” som tar avstamp i alla barns rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

De åker runt till flera skolor i länet för att inspirera till att använda mer rörlig bild i skolarbetet.

– Nyheter anknyter till många ämnen eleverna jobbar med. Det handlar om yttrandefrihet, granskning av samhället, publicistiska beslut och källkritik, säger Per Hillblom på Scenkonst Sörmland.

I klass 6A har eleverna diskuterat och röstat sig fram till vilka ämnen de vill ta som nyheter. I grupper har de sedan fördjupat sig i ämnena och intervjuat olika människor.

– Många längtar tillbaka till Syrien, säger Valdemar Fredberg.

Han har tillsammans med Fares Bazara, Osama Kredi och Arafat Ahmed intervjuat elever som går i förberedelseklassen i Hälleforsnäs. Elever som ganska nyligen kom till Sverige och snabbt lär sig svenska. De har pratat om hur det är att hamna i Sverige på grund av kriget.

– Jag förlorade mitt liv, men fick ett annat, säger Fares Bazara, som själv kommer från Syrien.

Eleverna bestämmer vad som ska filmas, vem som ska intervjuas och hur det ska redigeras.

– Nuförtiden är tekniken så enkel och tillgänglig att vi kan ägna längre tid åt att prata om innehållet. Förr tog det tekniska hantverket mycket längre tid, säger Per Hillblom.

Eleverna har pratat om vad som är en nyhet, hur många som ska beröras och på vilket sätt.

– Det är intressant, både att filma och komma på vad som ska göras, säger Amelia Malm.

Hon är nyhetsankaret under sändningen och säger att hon brukar titta på nyhetsmorgon och Lilla Aktuellt.

– Nyheter handlar mest om vuxna och oftast i Stockholm, säger Elias Jansson.

Men när Bruksskolan gör egen nyhetssändning är det mesta lokalt, även nyheten om Donald Trump där elever och lärare har intervjuats om vad de tycker om den nye amerikanske presidenten.

Karina Frölund