På jakt efter det bästa norrskenet

Textstorlek:

​Sermon Shabi i Eskilstuna jagar norrskenet med sin kamera. Ända sedan han såg det grön-lila ljusfenomenet i Härad för drygt ett år sedan har han varit lätt besatt av att fotografera det.

Han har koll på när det är dags för norrsken.

– Det går bra att se dem även här i Sörmland, bara man är på en mörk plats, berättar Sermon.

Förra året den 17 mars syntes norrskenet i princip i hela Sverige eftersom det stormade rejält på solen.

Sermon tittade tillsammans med kompisarna Mikael Sjösten och Robin Eriksson på kartan efter den plats som skulle kunna vara mörkast. Med kameror och tålamod ställde de sedan upp sig i Barva/Härad och fotade skådespelet med sjön som fond.

– Jag var så hysterisk att Micke skrattade åt mig och sa att jag skulle tagga ner. Det var lite läskigt och spännande, kraftfullt och imponerande, säger Sermon.

Egentligen började hans intresse för norrsken redan när han var liten och bodde i Bagdad. Hans pappa hade ett vykort från Norge med ett storslaget norrsken.

– Redan då tyckte jag det var otroligt häftigt. Det var en dröm att få se något sådant. Det är inget man kan se i Irak, säger han.

När han själv hamnade på det norra halvklotet var norrskenet en självklarhet.

Men ett enda var inte nog för Sermon. Han ville se fler.

– Det har jag gjort också. Det finns många webbsidor och facebooksidor med information om när de kommer att synas. Sedan gäller det att ha tur med vädret och inte vara för trött.

Tillsammans med Mikael Sjösten har han startat facebooksidan ”Norrsken i Eskilstuna” där man kan se bilder från ljusfenomenen. Han har också en hel del följare på instagram, även i Irak. Och har visat sina bilder på flera utställningar.

Den 5 oktober har han en föreläsning på Studiefrämjandet i Eskilstuna.

Karina Frölund