Boken släpps bit för bit

Nawal Shegow och Sahra Yusuf diskuterar boken ”Död åt Örjan” med svensklärare Cathrine Dolk (i mitten) och bokens författare Lena Wistrand. I ett nystartat läsprojekt arbetar de med boken på olika sätt. Till exempel släpps boken på ett annorlunda sätt eftersom kapitel efter kapitel läggs ut för sig på nätet. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

Med ett nytt läsprojekt kring boken ”Död åt Örjan”, skriven av Sparreholmsbon Lena Wistrand, hoppas lärarna öka läslusten hos elever på Stenhammarskolan i Flen.

– Det vanligaste när man har skrivit en bok är att man vänder sig till ett förlag som ger ut den. Jag försökte ge ut den här så också, men det var svårt. Det ges bara ut ett fåtal ungdomsböcker i Sverige, ungefär ett tiotal per år, säger Lena Wistrand från Sparreholm.

Istället växte idén om att använda boken för att få fler ungdomar att börja läsa och hon tog kontakt med skolan, som nappade på idén.

Nu är fem klasser med i läsprojektet, alla är åttondeklassare och läser ämnet svenska som andra språk.

Projektet ligger rätt i tiden med tanke på att svenska elevers skolresultat sjunker, och framförallt när det kommer till läsförståelse. Det har fört med sig ett nytt sätt att läsa och arbeta med texten.

– Min tanke var att ovana läsare kunde känna att det var jobbigt att få en bok på 300 sidor i handen. Istället har jag gjort så att jag lägger ut et kapitel i taget på min blogg. Jag tänker att det är som en gammal följetong som man hade i tidningarna förr, men egentligen kan man också se det som en tv-serie där man får vänta på varje nytt kapitel, säger Lena Wistrand.

Eleverna kan läsa boken i stort sett var och när de vill med hjälp av dator, telefon eller läsplatta. Med datorns hjälp kan man få texten uppläst för sig, och kapitlen finns också i pappersform.

Sedan får eleverna olika uppgifter i samband med varje kapitel. Det kan till exempel handla om att läsa texten högt för en familjemedlem eller tillsammans med en klasskompis.

– Vi från skolan sida tycker det är kul att kunna visa att den där människan som står på bokens förstasida faktiskt lever, säger svensklärare Cathrine Dolk.

Dessutom handlar boken om övergrepp – ett viktigt ämne, inte minst för ungdomar.

– En av sakerna i boken har hänt på riktigt. Jag skrev om det här som journalist. Det var en händelse som blev polisanmäld, men som aldrig gick vidare till rättegång och personen blev aldrig dömd, säger Lena Wistrand.

Eleverna Nawal Shegow och Sahra Yusuf uppskattar båda att det ligger en verklig händelse till grund för boken.

– Jag brukar läsa böcker som jag tycker är intressanta. Jag tycker inte om skönlitterära böcker om de inte handlar om en verklig händelse, säger Nawal Shegow.

Båda tror att det är bra att läsa böcker.

– Man kanske inte kan sätta sig in i andras situationer, men om man läser böcker får man andra perspektiv, säger Sahra Yusuf.

Projektet pågår terminen ut.

– Om konceptet fungerar kanske vi kan bygga vidare på det, säger Lena Wistrand.

Eva-Lotta Eriksson