Revyräv återvänder

Michael Mårtensson gör come-back i revysammanhang när Katrineholmsrevyn firar 30 år. Repetitionerna har redan börjat med kapellmästare Thomas Ronach. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​När Katrineholmsrevyn firar 30 år i början av 2017 kommer den trogna revypubliken återse gamla bekanta ansikten. Ett av dem tillhör Michael Mårtensson som till vardags är sångare i dansbandet Highlights, men det var på revyscenen han som ung bestämde sig för att bli artist.
– Nu är jag tillbaka där drömmen en gång började, säger han.

Det är med blandade känslor Michael ställer sig på revyscenen igen. Dels blev han smickrad över att få frågan och känner sig ödmjuk inför uppgiften. Samtidigt är han livrädd.

– Katrineholmsrevyn är proffs som de pratas om i hela Sverige, säger Michael.

– De har jobbat hårt med att lyfta revyn till det den är i dag. Jag har i ärlighetens namn inte gjort ett dyft i det sammanhanget.

Många i dagens revy är kvar sedan Michaels dagar.

– Här är det de som är proffs och jag är nybörjaren.

Det var Katrineholms gamla revykung Rolf Edström som handplockade Michael till revyn efter att de hade arbetat tillsammans med en sommarteater på Julita Gård.

Då var Michael 16 år och han var med i revygänget tills han var 19 och lämnade staden för studier.

Redan från starten gick han ”all-in” och agerade, dansade och sjöng.

– Jag var fiskpinne i ett nummer, det kommer jag ihåg.

Michael sjöng fiskpinnens jubileumssång när ett känt matvarumärke fyllde hundra år. Självklart var han iklädd en skumgummimadrass formad som en fiskpinne.

Nu hoppas han att revyarbetet blir lika roligt som det var då.

– Jag har lovat mig själv att här ska jag bara ha det kul, som på den gamla gymnasietiden när jag längtade till revyrepetitionerna på kvällarna efter skolan, säger Michael.

– Jag fick nog frågan för ett halvår sedan. Spontant sa jag bara ”Ja, självklart”, och efter lite fixande och trixande visade det sig att jag faktiskt kunde vara med också.

Revyandet gick att kombinera med Highlights turnerande.

Än så länge är arbetet med revyn bara i stratgroparna och Michael vet ännu inte riktigt vad han kommer få göra i årets show, men han antar att det kommer bli en del sångnummer.

– Jag hoppas på ett riktigt shownummer. Det skulle vara roligt att göra, att få sjunga och dansa med resten av ensemblen.

Och det finns nog chans till ett sådant nummer.

– Vi satsar mycket på ensemblenummer där alla är med, säger producent Cissie Brunosson som utlovar en modern lokalrevy med stil.

Årets ensemble på 20 personer är rekordstor.

– Vi är lite kända för att vara ganska många, men 20 har vi aldrig varit förut. Vi var uppe i 18 stycken för några år sedan, men annars brukar vi ligga runt 15 stycken.

Förutom Michael Mårtensson kommer Arne Eklöf och Maria Ivarsson tillbaka till revyscenen som en del av firandet.

– Sedan har vi märkt att folk vill käka samtidigt, så vi kommer skruva bort bänkarna på parkett, så det blir ett tomt golv hela första helgen, och där kommer vi duka upp till supé, säger Cissie.

– Vi kommer också ta upp ett gäng gamla nummer som vi kört förut och gillat, eller som varit populära eller med i revy-SM.

Om det blir en nyversion av Michaels roll som fiskpinne återstår att se.

– Man kan ju hålla tummarna, det skulle inte vara helt fel att vara fiskpinne igen.

Med repetitioner flera gånger i veckan kommer det bli en intensiv höst för Michael, och mycket pendlande mellan Katrineholm och Stockholm där han bor.

– Det som är charmen med amatörteater är att det bara handlar om genuin glädje, man gör det bara för att det är roligt.

Han tycker att det spontana är minst lika viktigt som det inrepeterade.

– När något blir fel eller inte går som det ska och man kanske brister ut i skratt, det är då som det är som roligast. När publiken får se människan bakom rollkaraktären.

Och Michael hoppas att det kan bli fler inhopp i kommande revyer.

– Det skulle inte förvåna mig om jag står här under 40-årsjubileet, också.

Eva-Lotta Eriksson