Vill tala om självmord

Ingela Ljung från anhörigföreningen SPES vill sudda bort tabubeläggningen kring självmord genom att prata mer om det. Hon tror att samverkan och medmänsklighet är bästa sätten att förhindra dem. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​– Jag skulle säga att det aldrig är ett val man gör, säger Ingela Ljung.
Hon är ordförande i anhörigföreningen SPES i Sörmland som på lördag uppmärksammar att det är Världsdagen för suicidprevention.

Ingela Ljung tycker att bilden av självmord som visas i exempelvis filmer är väldigt förskönad och långt ifrån verkligheten.

– Man måste verkligen förstå att de som väljer att ta sitt liv gör det i yttersta desperation. Det finns ofta inget brev, inget avslut. Och man tänker inte på vilka man lämnar efter sig eller om de skulle ha det bättre utan en, säger Ingela.

Ofta är det en psykisk sjukdom som finns i bakgrunden, till exempel depression eller ångest. Och när dessa känslor blir för stora känner personen att självmord är enda vägen ut.

– Många människor har svårt att förstå det, du tänker utifrån dig själv som en frisk person.

Samtidigt är de få som talar om självmord.

– Att ha en psykisk sjukdom är samma sak som att man har brutit ett ben eller har fått influensa, det är som vilken sjukdom som helst. Det är inget man har valt.

Ändå är det fortfarande ett tabubelagt område, och många med psykiska problem drar sig för att söka hjälp. Medan den som bryter ett ben inte tvekar inför att kontakta vården.

– Någon som säger att den har ångest får ofta reaktioner som ”Skärp dig”, ”Ryck upp dig” och ”Tänk positivt”. Sådana saker kan hjälpa till viss del, men inte för dem som mår riktigt dåligt. Och det är inget man skulle säga till någon som har brutit benet.

SPES är en anhörigförening som arbetar dels med stöd för efterlevande men också med suicidprevention. De efterlevande är nämligen en stor riskgrupp.

– Det är inte jätteovanligt med flera självmord inom samma familj. Därför är det viktigt att ta hand om de anhöriga.

Ingela tror att samarbete är ett sätt att minska antalet självmord.

– Vi måste prata om vikten av samverkan när det gäller suicidprevention. Det här ligger inte på någons axlar, utan är något som vi alla måste ta hand om och tänka på.

Hennes tips till de som är oroliga att en närstående har självmordstankar är att fråga dem rakt ut.

– Men använd inte en negationsfråga, ”Du tänker väl inte ta ditt liv?”. Då har man redan skuldbelagt dem.

Och om någon som har varit deprimerad länge plötsligt lever upp och blir gladare är det en ordentlig varningsklocka.

– När någon har bestämt sig för att ta sitt liv mår de ofta ganska bra, så man ska passa sig riktigt noga om någon plötsligt får livsglädjen tillbaka, följer med ut på grejer och det gnistrar i ögonen.

På lördag uppmärksammar föreningen och Landstinget Världsdagen för suicidprevention med en föreställning med Hasse Brontén som blandar humor och allvar.

Eva-Lotta Eriksson