Skottet ekar än i Granhed

Skottet som gick genom husväggen och in i sovrummet har satt spår i både Janne och Annika Karlsson liv. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Varje år inträffar ungefär 500 olyckor under jakten i Sverige. Janne Karlsson i Granhed blev skjuten när han låg i sängen och sov.

Kulan gick rakt igenom husväggen, in i sovrummet och träffade honom i huvudet.

– Det skulle vara skönt om det blev klarlagt hur det gick till och vem som sköt, säger Janne Karlsson.

Han vill ha ett avslut på historien. Eftersom det är olöst skaver det hos alla inblandade. Det är 13 är sedan det hände, men det påverkar fortfarande Janne och hans familj på flera sätt.

– Det är som ett flöte, det ligger där och guppar hela tiden.

Kulan passerade via hans hjässa och landade på golvet. Han fick en skallfraktur och bestående skador.

– Jag tappar ord, tappar tråden i samtal och blir trött av det.

Dessutom vill han inte jaga i större grupper eller att någon ska skjuta i drevet.

– Jag har blivit mer säkerhetsmedveten. Det tror jag hela vårt jaktlag har blivit, säger han.

Trots att polisens tekniker pekade ut riktningen för kulan, mot Harpsundshållet, klarlade vilken sorts brytvapen skottet avlossats från och fick in tips, lyckades inte polisen hitta den skyldige.

– Det är jag besviken över.

För åtta år sedan lade polisen ner fallet, som rubricerades som grovt vållande till kroppsskada.

Ingen i familjen kommer att glömma den morgonen. När de berättar låter det som ett krigsskadetrauma.

Det var den 3 januari 2003. Annika Karlsson vaknar av ett svischande ljud och tror hunden gjort något. Men när hon vänder sin om landar makens blodiga hand på henne. Hon tittar upp och ser att Janne är blodig i huvudet och ansiktet.

– Jag for upp och skrek. Han satt upp och tittade men jag fick ingen kontakt, berättar hon.

– Jag förstod inte att han var skjuten utan trodde han fått en hjärtinfarkt, kanske ramlat och sedan tagit sig till sängen, jag vet inte.

Hon ringer SOS som säger att hon måste tvätta rent honom för att hitta orsaken till blodet. När ambulansen kommer fram har hon lokaliserat ett djupt hack i huvudet, men vet fortfarande inte vad som hänt. Janne är vid medvetande men förvirrad.

Han forslas till neurokirurgen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och opereras. Han får stanna på sjukhuset ungefär tre veckor.

– Under tiden hittade hunden kulan, som sonen stoppar i fickan. Vi tänkte inte på att den skulle kunna kommit utifrån utan trodde det var någon av Jannes kulor, säger Annika.

Men när han kommer hem upptäcker han en skada i väggen på sidan av hans säng och ingångshålet på utsidan. Då kommer sonen ihåg kulan. Enligt den tekniska utredningen hade kulan relativt låg hastighet när den träffade väggen och troligen avlossats ganska långt därifrån. Janne är säker på att det var en olycka.

– Först tyckte jag livet var förstört. Jag hade bra sifferhuvud förut, det har jag inte längre. Jag gillade att lösa korsord, det gör jag fortfarande, även om jag kan inte kan lösa dem längre.

Karina Frölund