Möte om seniorboende

Med seniorbostäder i Björkvik kommer det loss villor vilket Lennart Jonsson hoppas ska locka barnfamiljer till samhället. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

– Många sitter med för stora hus och behöver något enkelt och lättskött i stället, säger Lennart Jonsson i Björkvik.
Han har tagit fram ett förslag på handikappanpassade seniorbostäder i samhället, som presenteras på tisdag.

Han och hans fru har en stor villa i tre våningar och skulle behöva flytta till något mindre.

Deras situation är inte ovanlig.

– Det bor många äldre människor på landet, men det är sällan kommunerna vill bygga utanför tätorten, säger han.

De föreslagna husen i Björkvik ligger på kommunens mark som legat orörd i 15 år.

– I förslaget är tomterna avstyckade och det finns vatten och avlopp i marken, förklarar Lennart.

Pensionärorganisationerna i Björkvik står bakom Lennart Jonsson förslag och på tisdag är det informationsmöte i Sockenstugan. Då kommer också arkitekt Kerstin Kärnekull som skrivit boken ”Bygga för seniorer”.

– Det är många grupper på landsbygden som vill ha bostäder som passar dem, men det har inte nått till kommuner och byggföretag än, säger hon.

Initiativ, som i Björkvik, är ganska typiskt för bostadsbyggandet på landsbygden enligt Kerstin Kärnekull. Hon har studerat seniorbostäder i USA, Danmark och Tyskland och efterlyser ökat medinflytande från äldre här i Sverige redan när husen ritas och nytänkande bland entreprenörerna.

– Många företag bygger tyvärr konventionellt och dyrt. Det finns inget färdigt koncept som passar äldre. Däremot vet de ofta vad de vill ha, det har tyvärr inte fångats upp i bostadsbyggandet i dag, säger hon.

Hon anser att det är viktigt att uppmärksamma seniorernas boende nu och inte om tio år när antalet åttioåringar blivit rekordhögt.

– Det är viktigt att börja prata om att flytta i tid. Det tar tid att vänja sig vid tanken. Det är bättre att flytta när man vill, inte när man måste, säger hon.

För att byggföretaget ska genomföra planerna på 15 seniorlägenheter i Björkvik måste majoriteten av bostäderna vara sålda redan innan första spadtaget tas. När Lennart Jonsson gick ut med intresseförfrågan i en enkät så var 25 positiva, så han tror de kommer att bli verklighet.

– Det är rullatoravstånd till affären, bussen och Yngaregården där man kan äta. Och lägenheterna ska byggas med plats för att kunna vårdas hemma.

Åke Karlsson i Björkvik är en av de som är intresserad av seniorbostäder.

– Det behövs ett alternativ. Något som är mindre och enklare. Man förstår ju att det kommer att bli aktuellt, säger han.

Berit Jonsson i Björkvik håller med.

– Men det är svårt. Vi bor i mitt föräldrahem, så jag har i princip bott i huset hela mitt liv, säger hon.

Karina Frölund