Mjölkpriset glappar

Mjölkbönderna har låga avräkningspriser samtidigt som mejeriindustrin får bra betalt från handeln. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

Skillnaden är större än någonsin när det kommer till vad vi konsumenter betalar för mjölk och andra mejeriprodukter jämfört med vad mejeriindustrin tar betalt och böndernas avräkningspris. Och det är bönderna som får ta smällen.

Det visar siffror från Jordbruksverket som tidningen ATL har bearbetat. De visar att priset på mejeriprodukter länge har ökat för konsumenterna, även om ökningen har stannat av på senare år.

Samtidigt har mejeriindustrin lyckats hålla ungefär samma nivå i priset mot handeln, det vill säga producentprisindex. Det har följt med i uppgångarna, men inte sänkt priset nämnvärt i nedgångarna.

Där är det bönderna som har fått dämpa prisfallen. Avräkningspriset för mjölk har sjunkigt kraftigt de senaste två åren och nu är skillnaden mellan avräkningspriset för bonden och det pris industrin tar rekordstor.

– Bonden har ett begränsat antal aktörer att sälja sin mjölk till. Det är därför vi det senaste året fått se ett antal initiativ där man försöker sälja sin mjölk direkt till konsumenten via olika privata initiativ, säger Bengt Johnsson, utredare på Jordbruksverket, till atl.se.

– Handeln har inte något intresse att sänka priset och få in mindre pengar för mjölken. I andra länder som till exempel i Tyskland där det finns flera handelskedjor har man priskrigat med mjölken, fortsätter Bengt Johnsson till tidningen.

Till mejeriprodukter hör mjölk, ost, smör, grädde och glass.

 

Fakta:

Mjölkpris Arla 

Den 1 juni var den senaste sänkningen av mjölkpriset, då sänktes priset med 12,2 öre. Priset för ett kilo konventionell mjölk landade på 2,32 kronor och 3,95 kronor för ekomjölk.

Sedan dess har mjölkpriset höjts något för konventionell mjölk. I september ligger priset för ett kilo konventionell mjölk på 2,54. Priset för ekomjölk ligger på 3,96 kronor.

Källa: Arla