Masserade bödelns buk

I boken ”Himmlers innersta hemligheter” kan man läsa om Hitlers syfilis och nazisternas planer att dela upp Sverige.​
Textstorlek:

​Arno Kerstens pappa Felix Kersten var livmedikus åt den ökända nazisten Heinrich Himmler under andra världskriget. I dagarna kommer Arno ut med boken ”Himmlers innersta hemligheter” som baseras på pappans anteckningar från den tiden.
– Jag vill berätta hur galna de här människorna var, säger Arno.

Det tog tio år för Arno Kersten, som bor i Åkers Styckebruk, att skriva boken.

– Jag har gått igenom alla anteckningsböcker där pappa skrev ner deras samtal, säger han.

Under hela andra världskriget var Felix Kersten livmedikus åt Heinrich Himmler. Med jämna mellanrum kallades han till SS-högkvarteret i Berlin för att massera Himmlers krampande buk. Kersten använde sin kinesisk-tibetanska massageteknik för att mjuka upp hans spända mage och samtalade under tiden med nazisten.

– Himmler visste att pappa rapporterade allt som sagts till finska ambassaden.

Felix Kersten var finsk medborgare och den finska regeringen hade samtyckt till att Kersten behandlade Himmler, men han skulle rapportera efteråt. Enligt Arno var pappan finsk spion.

– Men de fick ändå en relation. Många frågar vad man pratar med Himmler om under sex år och enligt anteckningarna pratade de om det mesta.

Anteckningsböckerna innehåller diskussioner om Hitlers syfilis, nazitysklands planer på att invadera och dela upp Sverige och de svenska kollaboratörerna som som var redo att ställa upp om nazisterna så krävde.

– Himmler var som Dr Jekyll och Mr Hyde, å ena sidan en familjefar å andra siden en skoningslös massmördare.

Felix Kersten vårdade Himmlers hälsa, men han räddade också människor av olika nationaliteter ur de tyska lägren.

– Jag vill också hedra min far som gjorde en stor insats.

Enligt förlaget har ett internationellt filmbolag baserat ett filmmanus på boken, men mer än så vill inte förlaget berätta.

 Karina Frölund