Lättare slippa skulder

En ny lag ska göra det lättare att få skuldsanering, men Carina Ceder, bugdet- och skuldrådgivare på Oxelösunds kommun, Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Efter den 1 november ska det bli lättare att ansöka om skuldsanering. Då börjar en ny lag att gälla. Men Carina Ceder, bugdet- och skuldrådgivare på Oxelösunds kommun, kommer fortsätta arbeta på nästan samma sätt.

Tidigare har den som ansökt om skuldsanering själv behövt ta reda på hur mycket skulder man har och till vem. Med den nya lagen kommer det ansvaret gå över till Kronofogden. Istället behöver man som privatperson bara uppskatta ungefär hur stort belopp det handlar om.

– För folk som kommer hit räcker det inte med att de har ett lån, de har hunnit få en massa krediter. De kan ha upp emot 40 fodringsägare, säger Carina Ceder.

Hon är orolig för att den nya lagen innebär att det finns de som inte får skuldsanering trots att de är berättigade till den. Det beror på att folk ofta tror att de har mindre skulder än vad de egentligen har.

– Det låter kanske mycket om man säger att man har skulder på 300 000 till 400 000 kronor, men i verkligheten med räntor och sådant kanske det handlar om 750 000 kronor.

Hon kommer även i fortsättningen att rekommendera sina klienter att gå igenom sina skulder, så de vet hur mycket pengar det handlar om.

– En del i att bli skuldfri handlar om ekonomisk rehabilitering, säger Carina Ceder och menar att få en översikt över sina skulder är en bra start på det arbetet.

Sedan gäller det att få vardagens ekonomi att gå ihop. Och det kan vara en utmaning för många, inte bara de som håller på med en skuldsanering.

– Utan en hushållsbudget som funkar spelar det ingen roll om du sökt skuldsanering eller inte.

Till henne kommer gammal som ung för att få hjälp med skuldsanering och anledningarna kan vara allt ifrån missbruk till skilsmässor eller sjukdom inom familjen.

– De flesta försöker rädda upp situationen, men det fungerar oftast inte.

En annan del i den nya lagen är att det kommer bli två betalningsfria månader, juni och december, för de som får skuldsanering. Men för den som vill ta del av de nya reglerna gäller det att ha is i magen.

– Om man skickar in en ansökan nu och beslutet kommer innan den 1 november så gäller den gamla lagen, säger Carina Ceder.

Eva-Lotta Eriksson

 

Fakta Skuldsanering 

Den som har höga skulder och inte beräknas kunna betala dem kan ansöka om skuldsanering.

Under en viss tid, vanligen fem år, får man leva på existensminimum, det vill säga att man bara får ha kvar tillräckligt med pengar för det absolut mest basala som mat och bostad. Resten av ens inkomster används för att betala skulderna.

När skuldsaneringen är klar skrivs det som är kvar av skulderna av.

Källa: Kronofogden.