Låna hem en unik kulturupplevelse

Carl Olof Berg är hemlån nummer 57. Anna Krantz lånade hans princessgympa ”Spänsta med Birgitta” på Gnesta bibliotek. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Anna Krantz i Norrtuna utanför Gnesta är en av dem som nappat på bibliotekets erbjudande att låna hem Carl Olof Berg. Mellan akvariet och soffan hemma hos Anna fick familj och vänner en extremt nära föreställning.

Scenkonst Sörmland har köpt in dansaren och koreografen Carl Olof Bergs uppvisning. Han är hemlån nummer 57 och har tre olika upplevelser att bjuda på.

Att låna Carl Olof är definitivt mer som att låna ett bra drama än en förutsägbar deckare.

Det kryper in under skinnet, är lite oväntat, hudlöst och nära. Man vet att det är samma historia som andra får, men det är ändå spännande och intensivt. Framförallt är det en unik upplevelse.

– Jag valde princessgympan för det lät roligt, säger Anna innan föreställningen.

Familjen Krantz och två kompisar turas om att bjuda på mat en gång i veckan. Den här gången blir det underhållning till soppan.

– Jag tycker det är ett roligt initiativ och vill stötta det. Det är sällan man går på teater när man har småbarn och det känns väldigt speciellt att få hem honom och hans gympa, säger hon.

Förutom prinsessgympa i vardagsrummet finns det också ett melankoliskt popquiz vid ett ostämt piano och en guidad visning av slutna manliga rum att välja på. Allt sker hemma hos den som lånar Carl Olof.

– Jag längtade efter att komma närmare publiken och nu har jag hemmet som scen, säger han.

Carl Olof har tidigare dansat på operan, i melodifestivalen, på konserthallar och teatrar. Men nu kommer han in i Annas hus med sin vinylspelare och LP:skivan från 1967.

”Spänsta med Birgitta” är gymnastik för husmödrar, något som påminner om ett skruvat friskisochsvettispass som ska snygga till den kvinnliga kroppen.

Han berätta vad som kommer att ske, att förutom princessgympan kommer han också att bjuda på en uppvärmningsövning från en av den moderna dansens grundare, Isadora Duncan, samt en personlig historia.

Han delar ut ett blad med tecknade instruktioner till gympapasset och förklarar att Birgitta också kommer att förklara övningarna.

– Ni väljer själva om ni bara vill titta på när jag spänstar eller vara med och motionera, säger han.

Matlaget i Norrtuna tvekar inte utan hänger på i övningarna. Under tiden de gungar på höfterna, rullar på axlarna och spänner musklerna berättar Carl Olof om princessan Birgitta, som är den enda av systrarna som utbildade sig till ett yrke. Hon blev gymnastikdirektör.

Han berättar om hennes pärlhalsband som slog mot mikrofonen när skivan skulle spelas in och om initiativet som kom från tidningen Husmodern.

När Birgitta tackat för sig på LP-skivan fortsätter föreställningen. Svettiga tittar matlaget på Carl Olof som fortsätter gympa med ett enormt tempo innan han stannar upp och berättar den personliga historien.

Då ändrar sig stämningen i rummet. Carl Olof historia är på ett sätt dramatisk och obehaglig. Det är tyst, till och med Mira som är ett år och snart nio månader är tyst.

Efter det sätter han på musiken igen för att dansa en 100 år gammal avslappningsdans som den amerikanska dansösen Isadora Duncan ville befria och stärka den kvinnliga kroppen med.

Barfota och med löst sittande tunika provocerade och revolutionerade hon sin samtid med sin dans. Lika barfota dansar Carl Olof så uttrycksfullt på mattan i Norrtuna.

Efter att ha varit till utlån i Gnesta är det nu Oxelösunds tur. Fram till den 9 oktober går det bra att beställa ett besök av Carl Olof och någon av hans föreställningar.

Karina Frölund