Rusningstrafiken har blivit söndagsflyt

En vattenväg utan trängsel

Textstorlek:

Håkan Magnusson har prisats för sitt arbete med att samla in bilder av och berättelser om Tisnare kanals storhetstid för 100 år. Vi ska åka ”i spåren” av kanalbåten och lastpråmarna.

Då skeppades hästskor från Hävla till Ändebol i andra änden av kanalen där tåget stannade och sågverket gick för fullt. Håkan Magnusson och Henry Johansson från Ändebol guidar genom den drygt hundra år gamla kanalen. Vi börjar i Ändebol, vid de rödvita hus som en gång var bostäder åt sågverksarbetare, och åker mot Hävla.

Först passerar vi under järnvägen och kommer ut i Stora Fjälaren.

– Där byggdes en hamn för att kunna ta emot pråmar och lastångare. Därifrån gick det trallspår för virket mot vidare omlastning till järnvägen, berättar Håkan.

Eriksberg köpte sågverket 1917 och drev det i 14 år. Då föll skogarna och timmer flottades.

Nu är det är svårt att se att det en gång låg ett sågverk och en hamn i Ändebol. Några träpålar sticker upp över vattenytan.

– På de här öarna, Tölingsholmarna, var det flera små lantbruk med kor som betade på sommaren och som roddes mellan de magra öarna, berättar Håkan.

Idag har de blivit sommarstugor med vedeldade bastuhus och badbryggor.

Vi passerar bäverbyggen och jakthus på väg mot nästa sjö. Kanalen är 17,5 kilometer och binder ihop sjöarna Fjälarna, Starrsjön, Visken, Brosjön och Tisnaren.

– Den längsta kanalen är grävd med någon slags maskin, medan en annan är grävd med en lyftkran som drevs av oxar och hästar.

Det är bara vi som är ute på vattnet. Här och där syns någon njuta av solen, men det är inte i närheten av den aktivitet som Håkan kan berätta om.

Han började redan för drygt 25 år sedan att samla in berättelser om hur det var när kanalbåten körde persontrafik mellan bryggorna, till stationen och till dansbanan.

En handfull personer mellan 80 och 90 år som kom ihåg Ändebols storhetstid intervjuades. De berättade om mycket arbete, men också om de överfulla kanalbåten som gick mellan bryggorna och hämtade upp finklädda resenärer mellan Hävla och Ändebol.

– Då var det liv och rörelse på landsbygden.

Karina Frölund