Skyfall och torka i länet

Torkan ger större risk för bränder i skog och mark. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

Samtidigt som Strängnäs kommun varnar för skyfall och översvämningar varnar grannkommunen Flen för bränder. Kommunen har just kämpat med en brand strax utanför centralorten Flen. SMHI menar att vädret just nu är nyckfullt, med hög värme och mycket lokala regn- och åskskurar.

Det är torrt i skog och mark. Samtliga kommuner i länet uppmanar till försiktighet eftersom markerna är mycket lättantändliga.

I Flen kämpade Räddningstjänsten med en brand under nära en veckas tid.

Det var på söndagen i förra veckan som det utbröt en skogsbrand mellan området Jättuna och Flens centrum. Branden har varit svårsläckt eftersom terrängen är svåråtkomlig.

– Eftersom Fornminnesborgen Jättuna ligger i området har vi vidtagit större försiktighet än vanligt, men nu bedömmer vi att branden är släckt, säger Kjell-Åke Källström vid Räddningstjänsten i Flen och fortsätter:

– Problemet var att branden låg och pyrde en halv till en meter under marken i skrevor och småfickor vilket gjorde det extra lurigt.

Såväl länsstyrelsen som de nio kommunerna i länet uppmanar till försiktighet då brandrisken är stor. Även om det väntas regn är det grundtorrt och SMHI menar att torkan på vissa håll börjar nå rekord.

Samtidigt säger SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, att vädret är extremt svårt att förutsäga då kraftiga regnskurar, som varit mycket lokala, har dragit in över Sörmland. Därför kan det på ett håll vara torrt samtdigt som det nästan har varit översvämmningar i närheten.

I Strängnäs kommun gick larm om översvämningar på Tosterön och flera fastigheter fick sina källare förstörda.

Kommunen varnar också för det osäkra vädret på sin hemsida och skriver:

”Samtidigt som vi har risk för kraftiga skyfall i Strängnäs kommun är det vissa delar av kommunen som fortfarande inte har fått något regn och där risken för skogsbrand är hög. Så undvik eller var mycket försiktiga med eldning och grillning i skog och mark!”

Räddningsledare Kjell-Åke Källström påminner också om att den som eldar eller grillar i skogen eller på allmän plats bär ett personligt ansvar och uppmanar till stor försiktighet. Nyköpings kommun hänvisar de som vill grilla att göra upp eld vid särskilt anvisade platser.

I söndags inträffade ytterligare en skogsbrand i reservatet Bergshammar utanför Nyköping.