Nytt forum för integration

Stora Torget i Nyköping kommer att vara arenan när Forum Nyköping genomförs nästa vecka. De flesta aktiviteterna sker utomhus och temat är integration och samverkan. Foto: Pressbild Nyköping kommun
Textstorlek:

Nyköping blir värd för nytt integrationsforum med öppna diskussioner på torget.
– Det här är en fråga som alltid diskuteras och jag hoppas att det kommer att bli ett återkommande inslag i Nyköping, säger kommunalrådet Urban Granström (s).

För första gången kommer ”Forum Nyköping” att genomföras den 18 och 19 augusti på Stora torget i Nyköping. Tanken är att öppna upp för diskussion kring frågor som rör integration och sammanhållning.

Idén föddes för ett år sedan under planeringen av ett annat stort evenemang, Gästabudsåret 2017.

– Vi såg då att det fanns ett stor behov av att diskutera dessa frågor och ville inte vänta i flera år utan drog igång detta nu, säger Urban Granström.

– Vi kallar det för en samtalsfestival och förlägger den i huvudsak till Stora torget i Nyköping – därav namnet Forum Nyköping.

Initiativtagare är Nyköpings kommun, länsstyrelsen i Sörmland och den projektgrupp som planerar gästabudsåret.

På relativt kort tid har man lyckats locka en rad namnkunniga debattörer och sakkunniga.

På listan står bland andra Abd al Haqq Kielan som är imam och verksam vid Sabirin-moskén i Eskilstuna och ordförande i Svensk Islamisk Samling, Bi Puranen, forskare och knuten till Institutionen för Framtidsstuder, Birgitta Ohlsson riksdagsledamot, Lars Trägårdh professor i historia vars forskning kretsar kring olika aspekter av välfärdsstaten och det civila samhället, Nalin Pekgul, sjuksköterska och författare till den uppmärksammade boken ”Jag är ju svensk” samt Olle Wästberg som leder ”Demokratiutredningen 2014”.

Även lokala politiker och debattörer från Sörmland kommer att delta bland andra Erik Zetterlund, vd Oxelösunds hamn samt Urban Granström och landshövding Liselott Hagström.

Förutom de ”officiella” programpunkterna kommer det också att finnas en öppen plats på torget där alla fritt kan få tala och diskutera kring de aktuella ämnena.

Utställningar visas också på torget och runt Nyköping med kopplingar till det aktuella temat.

Får även Sverigedemokraterna delta?

– Ja, säger Max Kern, som är projektledare, men säger också att SD är det enda partiet som inte har responderat. Övriga kommer att delta i någon form.

Vilken är det mest intressanta programpunkten?

– Egentligen vill man inte lyfta fram något men måste jag säga ett blir det väl diskussionen på fredagen under rubriken ”Måste det öppna samhället leda till ökad polarisering och intolerans?” med bland andra Birgitta Ohlsson och Abd al Haqq Kielan, slutar Urban Granström.