Kyrkan som odlar sina egna ekologiska blommor

Anna Sanchez Lindström har arbetat som trädgårdsmästare på Frustuna församling i två år och har odlat blomsterträdgården från frö. Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

Frustuna församling i Gnesta har anlagt en ekologisk trädgård för att kunna göra egna buketter till sina kyrkor.

Genom egen kompost och blomsterarbete från grunden hoppas trädgårdsmästaren Anna Sanchez Lindström på Frustuna församling i Gnesta att blomsterodlingen ska växa och locka fler människor.

– Att få så ett litet frö som sedan kan bli en planta är inspirerande för livet, säger hon.

Framför Frustuna kyrka breder den gamla kyrkogården ut sig och ett stenkast längre bort står Anna med en trädgårdssax. Bredvid henne vilar hunden Wilhelm, en trogen följeslagare till Annas jobb som trädgårdsmästare på Frustuna församling sedan två år tillbaka.

– Allt med odlingen är ekologiskt. Vi har ekologiskt kogödsel, nässelvatten och hönsgödsel. För mig är det viktigt.

Nässelvatten, berättar hon, luktar precis som gödsel, och ska fungera väldigt bra som gödsel. Mycket riktigt växer trädgården fint. Dahlior, praktvädd och imponerande stora solroser trängs på den drygt 150 kvadratmeter stora ytan som blommorna har tilldelats.

– Jag vill vara miljövänlig och bruka jorden så att den kan användas länge.

Iden om en blomsterträdgård väcktes när kyrkoherden på Frustuna kyrka föreslog att församlingen skulle odla fram de blomsterarrangemang som kyrkan använder sig av berättar Anna.

Det går nämligen åt en hel del blommor i kyrkans verksamhet, och utöver Frustuna kyrka förvaltar församlingen ytterligare två kyrkor.

Nu räcker blomsterodlingen till samtliga verksamheter som bedrivs, och blir över.

– Den här odlingen är egentligen för stor, men det har blivit andra grejer av den också. Till exempel har vi byggt insektshotell med vårt barnkollo, säger Anna.

– Förra året hade vi bara sommarblommor, men i år så har vi fler perenner.

Bredvid blomsterodlingen så odlas det pumpor på en mindre kulle av jord. Pumporna som är redo att skördas i september är stora som handbollar och den klargröna växtligheten klär jordhögen med snåriga kvistar.

Anna berättar att kullen är gjord av kompostmaterial från två isolerade komposthållar som de har uppställda bakom pumpaodlingen.

– Det är häftigt att göra egen jord för att sedan återanvända jorden, säger hon.

FAKTA Kompostmaterial

En kompost fungerar som naturens egen metod för att bryta ner organiskt avfall.
Kompostmaterial tillför jorden växtnäringsämnen och förbättrar jordens vattenhållande förmåga.
Källa: Avfall Sverige

Esfar Ahmad