Har siktet inställt i Rio

Ellinor Axelsson Vaughn från Eskilstuna Skytteförening är en av de tävlande i Paralympics i Rio som startar nästa vecka. Foto: Privat
Textstorlek:

​På onsdag, den 7 september, invigs Paralympics 2016 i Rio. Två skyttar från Eskilstuna skytteklubb, Ellinor Axelsson Vaughn och Martin Häll, är redan på plats och tränar för fullt inför att parasportens motsvarighet till OS drar igång.

Men för 18-åriga Ellinor var det lite av en slump att hon kom med i trupen till Rio.

– Jag hade egentligen ingen tanke på att ta mig hit. Det var Tokyo, om fyra år, som jag satsade på att jag skulle komma till, säger hon.

Men under 2015 hade hon en riktigt bra utvecklingskurva och sköt så bra att hon kom med i årets trupp, trots att hon bara har hållit på med skytte i fyra år.

Ellinor började skjuta efter att ha provat på det under ett läger.

– Det kändes direkt att jag hade hittat min grej. Det var rätt, ingen tvekan om saken. Tidigare hade jag bland annat hållit på med orientering, ridning och spelat innebandy, men det här var rätt. Och det gick bra från början.

Det är dock inte en medalj som är hennes stora mål under Paralympics, där hon tävlar i två gevärsgrenar.

– Den här gången är jag mycket här för att se och lära mig inför kommanade Paralympics.

Hur tror du att dina chanser är?

– Det är jättesvårt att säga. Jag har funderat mycket på det. Det är hård konkurrens och många bra skyttar. Och det är tight i toppen, det går inte att säga att den här kommer att vinna överlägset. Men övre hälften hoppas jag på.

Ellinor Axelsson Vaughn och Martin Häll anlände till Rio i början av förra veckan. Sedan dess har de tränat intensivt.

– Det känns bra. Jag försöker att inte haussa upp mig för mycket utan tänka på det som en vanlig tävling för att behålla fokus, säger Martin.

Första gången han provade på gevärsskytte var i sjuårsåldern och i högstadiet hade han skytte som elevens val under en termin.

Då var det bara ”lek och skoj”, men 2012 började Martin satsa seriöst på skyttet. Samma år sköt han för första gången i en landslagstävling.

I Rio tävlar han i fyra gevärsgrenar.

– Mitt mål, som jag satte upp hemma i Sverige, är att skjuta så pass bra att jag är nöjd med poängen.

Eva-Lotta Eriksson