Fortsatta broproblem

Problemen hopar sig för Södertäljebron. Tidigast i september beräknas reparationerna vara klara. Foto: Pressbild Trafikverket
Textstorlek:

Södertäljebron fortsätter förföljas av trassel. Nu meddelar Trafikverket att reparationsarbetet kommer att pågå längre än beräknat. Planerat datum för färdigställande är framflyttat till början av september.

Det var under natten till midsommarafton som en trafikolycka vållade stora skador på Södertäljebron. Trafikverket som ansvarar för bron har vid flera tillfällen flyttat fram datumet då reparationsarbetet ska vara färdigt. Återvändande semesterpendlare får nu räkna med långa köer.

Orsaken till framflyttandet av prognosen är den här gången, enligt Trafikverket, bland annat att bron är mycket komplex i sin konstruktion med ett stort antal balkar.

En annan orsak är att den underleverantör som anlitats inte klarade av åtagandet. Det handlar om bolaget E-schakt Entreprenad som, trots att ägaren 2015 dömdes för bedrägeri och näringsförbud, fick uppdraget att reparera bron.

Nu har Trafikverket tvingats avbryta samarbetet då omfattande kvalitetsbrister uppdagats. Trafikverket menar att man är beroende av flera olika parametrar för att kunna ställa rätt diagnos och fatta rätt beslut för att återställa bron.

Långa köer har blivit verklighet för pendlare som nu återvänt från semestern. Trafikverket försöker leda trafiken mot Strängnäs och Eskilstuna via väg 55 genom Södertälje centrum. Risken för totalstopp är också mycket stor vid mindre trafikolyckor.

Men det är inte bara biltrafiken som påverkas. Eftersom bron inte går att öppna, efter olyckan, drabbas sjötrafiken. Båtar som är högre än 26 meter kan inte passera under bron. Däremot påverkas inte tågtrafiken.

Fortfarande är beskedet om att trafiken ska fungera som vanligt på bron i början av september enbart preliminär. Definitivt öppningsdatum kommer senare.