Flera hundra omärkta kräftburar hittade

Den senaste anmälan om stora mängder tjuvfiske inkom till polisen i Katrineholm för drygt två veckor sedan. Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

En ovanligt stor mängd kräftburar har hittats i Hjälmaren. Det handlar om flera hundra omärkta burar sammanlagt och svenska insjöfiskarnas centralförbund menar att tjuvfisket är ett utbrett problem.

– I de mindre sjöarna så håller ägarna koll, men i de stora sjöarna så är tjuvfisket ganska stort, säger Mats Ingemarsson på Svenska Insjöfiskarnas centralförbund.

På tisdagseftermiddagen upptäckte yrkesfiskaren Håkan Fäldt hundratals kräftburar utplacerade i Hjälmaren. Kräftburarna var omärkta, och i varje bur låg det ett laxhuvud, vilket innebär att det kan röra sig om en omfattande mängd tjuvfiske.

– Det är inte varje person som får tag på hundratals laxhuvuden, säger Håkan Fäldt.

Det är inte heller första gången som han upptäcker stora mängder redskap för tjuvfiske, många gånger ligger de och skräpar i botten.

– Får de hålla på ostört så kraschar hela beståndet, säger han.

Han upplever inte heller att problemet tas på allvar av polis.

– De har inte ens en båt så att de kan komma ut till sjöss.

Ronnie Hermansson, Länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen Sörmland delar bilden om att det sällan läggs ner de resurser som krävs från polis och åklagare.

– Det har blivit pengar i det, och samtidigt är det svårt att åka dit. Det är låga straff och dålig kontroll, kombinerat med att den här typen av brott läggs ner, säger han.

Hos polisen i Katrineholm bekräftar man att det har kommit in en anmälan, men avfärdar att det skulle finnas ett stort problem med tjuvfiske i Sörmland.

– När jag tittar på statistiken så är det nio anmälningar i hela Sörmland i år. Då blir det svårt för oss att uppleva detta som ett problem, säger Lillemor Melin, undersökningsledare på polisen
i Katrineholm.

Att det upptäcks en stor mängd tjuvfiske i Hjälmaren kan innebära svårigheter både för yrkesfisket, men även för miljövården. På allmänt vatten är det staten som ska reglera mängden fisk som är tillåten att fiska, siffror som sedan ska rapporteras tillbaka. Pågår det tjuvfiske så blir det svårt att hålla koll på beståndet.

– I längden så kan bestånden förstöras, och det blir ett sämre fiske, säger Ronnie Hermansson, Länsstyrelsen.

För att polisen ska kunna gå vidare med en utredning så krävs det att det finns en bra ingång att arbeta med enligt Lillemor Melin på polisen.

– Vi har inte så mycket anmälningar, men jag förstår att yrkesfiskare ser det som ett problem om andra inkräktat på deras revir, säger hon.

Håkan Fäldt har varit yrkesfiskare i drygt femton år och trivs bra med jobbet, men på senare tid så har han känt sig tvungen att ändra sina fiskerutiner, för att på egen hand få bättre koll på eventuellt tjuvfiske.

– Man blir lite hispig till slut, säger han.

– Hundratals burar blir ganska många kilon kräftor. Det är bra pengar för någon som inte bryr sig om var de får pengarna ifrån.

Esfar Ahmad