Fler har drunknat i år

Drunkningsolyckorna har varit fler än någonsin i sommar. Nu uppmanar Svenska Livräddningssällskapet till försiktighet och omdöme. Alkohol och vattenaktiviteter är till exempel ingen bra kombination. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

Drunkningsolyckorna har varit fler i sommar än tidigare. Anledningarna bedöms vara tre. Vackert väder och varma sjöar, ökat intag av alkohol i samband med vattenaktiviteter och fler som inte kan simma eller simmar väldigt dåligt.

Än är sommaren inte slut men statistiken talar sitt tydliga språk. Det har varit fler drunkningsolyckor i sommar än föregående år.

– Som alla andra säger jag att vädret påverkar statistiken, säger Karin Brand som är generalsekreterare vid Svenska Livräddningssällskapet till Sörmlandsbygden.

– Men, fortsätter hon, jag tror också att många människor överskattar sin förmåga. Man vilar på gamla meriter och bara för att man i sin ungdom har tagit simborgarmärket år efter år säger det inte att man kan simma idag.

– Simning är oerhört konditionskrävande och simmar eller motionerar man inte regelbundet tappar man snabbt i kondition. Kanske sitter tekniken fortfarande men att simma 200 meter i ganska hård sjö ställer mycket stora krav, säger hon.

Just nu befinner sig Karin Brand på militär livräddnings-VM i Tylösand. Hon säger:

– Att kunna livrädda och simma kräver ständig övning. Ska jag ge ett tips för bättre vattensäkerhet handlar det om att man varje år simmmar 200 meter för att försäkra sig om att förmågan finns kvar. De flesta som drunknar är ju medelålders eller äldre, det tänker man kanske inte på.

Under tiden januari till och med juli omkom 85 personer genom drunkning enligt Svenska Livräddningssällskapet. De flesta omkomna är män. Det framgår till exempel att under juli månad drunknade 24 personer. Av dessa var 21 personer män och tre kvinnor. Bryter man ner det kan man se att antalet barn som drunknade var tre, samtliga pojkar.

– Ska vi återgå till statistiken, säger Karin Brand, måste man också vara medveten om att många drunkningsolyckor inträffade i våras på isarna. Även där var fint väder i kombination med lite snö orsaken.

Simning har varit en idrott som har hamnat lite i ”bakvatten” men Karin Brand tror att intresset kommer att öka efter pågående OS i Brasilien.

– Sarah Sjöströms fantastiska insatser inspirerar. Jag tillhör ju själv ”Stenmark-generationen” och vet vilken oerhört positiv påverkan det hade på sporten. Förhoppningsvis kommer nu fler unga lockas till idrotten.

– Simning förenar ju både nytta med nöje. Att vi blir duktiga simmare räddar ju faktiskt liv, säger hon. Dessutom är det ju väldigt kul och en bra sport för kondition och välbefinnande.

Lena Magnergård