Demo för bättre vård

Även i Eskilstuna planeras det en demonstration. Foto: Arkivfoto
Textstorlek:

Under parollen ”Slut på rean – En annan vård är möjlig” utlyses manifestationer runt om i landet den fjärde september. I Sörmland planeras det demonstrationer i Nyköping och Eskilstuna.

Anneli Stenström är en av initiativtagarna till manifestationen
i Nyköping och arbetar som undersköterska på Nyköpings lasarett.

– För mig är det jätteviktigt, för alla har rätt till en fungerande vård. Jag som jobbar i det ser dagligen att det inte finns vårdplatser och patienter blir hemskickade. Det är både platsbrist och personalbrist, säger hon.

– Ingen ska behöva dö för att det inte finns vårdplatser.

Några av de krav som har formulerats under den gemensamma parollen är tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete, att öppna stängda vårdplatser, färre patienter per sjuksköterska i akutsjukvården och enhetlig utbildning för undersköterskor.

– Vi gör redan mer än vad det är meningen att vi ska göra, säger Anneli.

– Jag försöker hinna med, men jag hinner inte med.

Manifestationen är politiskt obunden och Anneli Stenström hoppas att vårdpersonal såväl som patienter ska dyka upp.

– Jag har jobbat som undersköterska i 30 år och under dessa år har vården utarmats. Det är första gången alla yrkesgrupper går ihop i någon form av protest, säger Anneli.

Nationell initiativtagare till uppropet om manifestationer är bland annat Florencegruppen, medlemmar i yrkesföreningen Sveriges Undersköterskor och Specialistundersköterskor (SUSF).

De har uppmanat till manifestationer via Facebook hoppas att manifestationerna ska ge intryck på politiker och ledningsgrupper.

På Facebooksidan ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” står det att det kokar i leden och många har fått nog av att tala utan att ledningen lyssnar. ”Arbetsmiljön inom sjukvården är inte acceptabel. Både vår och patienternas hälsa står på spel.”

”Vår situation är ohållbar och vi har fått nog” skrev sjukvårdspersonal på 20 orter i Sverige i ett gemensamt upprop inför manifestationen.

FAKTA Uppropet
Uppropet ”Slut på rean – En annan vård är möjlig” planerar manifestationer på över tjugo orter runt om i landet den fjärde september.
På evenemangens Facebook- sida står det att nationell initiativtagare är Florencegruppen och att manifestationerna ska vara politiskt obundna.
I Sörmland planeras det manifestationer i Nyköping och Eskilstuna.
Källa: Slut på rean – En annan vård är möjlig: Eskilstuna

Esfar Ahmad