Spel med kärlek och solidaritet

Bokhållaren har blivit ett ofrivilligt offer för den kärlekskranka skolfröken i Löskefolkets bygdespel Växlande vindar. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​På bruket i Nävekvarn ligger kärlek och kämparglöd i luften. Det är dags för maktförhållandena att ändras när årets bygdespel ”Växlande vindar” har premiär på lördag i Tunaberg.

Ackompanjerade av den svaga doften av tjära och med den milda sommarkvällssolen lysande på scen börjar orkestern spela och årets spel är i gång. Det blir en tidsresa tillbaka i tiden.

– Det är i slutet av 1800-talet i Nävekvarn och Buskhyttan, ja det är ju här i Koppartorp som det utspelar sig, berättar sufflören Maria Jabbie.

– Samtidigt kommer socialdemokratin till Sverige och alla arbetare går ihop för att få det bättre och bildar fackföreningar.

Självklart finns det också plats för en kärlekshistoria, eller rättare sagt ett litet triangeldrama, i spelet. Inblandade i kärlekstrasslet är Brukspatronens dotter, bokhållaren, kaptenen och skolfröken.

Manus är skrivet av Fredrik Andersson i Högsjö. Han har skrivit flera av bygdespelen som teatergruppen Löskefolket har satt upp de senaste åren.

Det är en stor ensemble som hjälper till att få historien till liv. Ett tiotal skådespelare finns med på scen och dessutom finns en orkester och ett stort gäng statister som ger liv i hela området.

Sven-Olof Sederström spelar komminister i pjäsen. Han har stått på scen sedan Löskefolket återupptog traditionen med bygdespel i Koppartorp 1999, även om det inte har blivit bygdespel varje sommar sedan dess.

– Det här är inte det största spelet, det var nog när vi körde Soupe de Näfvekvarn. Den körde vi två år i rad med fyra föreställningar varje år. Den gick hem, säger han.

Vad var det som gjorde just den så populär?

– Vi var väl duktiga, säger Sven-Olof och skrattar innan han pekar ut över höjden som syns från scengolvet.

– Då hade vi scenen åt andra hållet och spelade i hela backen.

Eva-Lotta Eriksson