Tema: Jakt & Fisk

Spaning efter sportfiskare

Hjälmarens sportfiskare kommer nu att hamna i statistiken.
Textstorlek:

Det finns i nuläget ingen förteckning över sportfisket i Sverige. Därför har nu Sportfiskarna påbörjat en inventering av Hjälmaren, som blir den andra sjön i landet att undersökas.

Syftet med undersökningen är att informera fiskare om fångstdatabasen, en portal där sportfiskare kan rapportera in fångst. Men även att samla information om sportfiskare på Hjälmaren.

– Eftersom man inte behöver fiskekort så är det svårt att få tag på fiskarna här på Hjälmaren, säger Simon Jonsson, medlem i Sportfiskarna.

Han och Adam Eng är ute under torsdagen för att leta efter sportfiskare att intervjua på Hjälmaren.

De vill inte spekulera kring resultatet i förväg, men hoppas på att få en bra bild av hur sportfisket ser ut på sjön.

– Hittills har vi inte träffat någon, men vi tror att det är för att vi varit ute alldeles för tidigt på säsongen, säger Adam Eng.

Sen är det inte säkert att de kommer få intervjua de fiskare som de hittar. Simon Jonsson berättar att det råder en kultur inom fiske där många vill hålla sin fångst hemlig för andra. Adam håller med.

– Fiskare är ett märkligt folk, jag känner fiskare som inte ens berättar för sina fruar, säger Adam.

Hjälmaren är rik på gös, men det går även att hitta gädda, abborre, asp, vitfisk och ål. Som Sveriges fjärde största sjö finns det många fördelar med att få en bättre uppfattning om hur fisket går till och vad som fångas, inte minst för sportfiskets framtid.

Färden avgår från Torshälla. Hjälmaren är uppdelad i åtta zoner, som alla ska undersökas för information om bland annat vad som fiskas i sjön.

Detta ska sedan kategoriseras efter art, men även information om vad sportfiskarna behåller respektive kastar tillbaka i sjön är intressant.

Med sig har de även information till sportfiskarna för att motivera dem till att rapportera in fisket. Första fiskaren som de stöter på under färden på torsdagen är en äldre man som lägger kräftburar. De kör upp motorbåten närmare och det utväxlas några korta meningar om mannens fiske. Det var längesedan som han la ut annat än kräftburar visar det sig.

Snabbt åker båda båtarna vidare.

– Från honom räckte det med denna information, för det var år sedan han fiskade, säger Adam.

De använder sjökarta och sunt förnuft för att lokalisera fiskare. Sommarstugor längst sjön, campingplatser och båthamnar är alla attraktiva mål för att lokalisera eventuella fiskare. Samtidigt poängterar båda att syftet med undersökningen inte är att hitta så många fiskare som möjligt, utan att få en bild av sportfisket på Hjälmaren.

Skulle det visa sig att de inte får tag på några fiskare så är även det ett resultat, säger de båda två.

– Syftet är att få en representativ bild av sportfisket. Eftersom det inte krävs fiskekort på Hjälmaren så vet man ju ingenting nu, säger Simon.

Esfar Ahmad