Regnet väcker Vingåker

Göran Högberg är fritidsboende i Vingåker. Favoriten vid shoppingklustret är korvkiosken i bakgrunden. Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

​Vingåker med sina 9 000 invånare platsar på listan för Sveriges 100 minsta kommuner. Mitt i tätorten ligger dock Vingåker Factory Outlet, en turistmagnet som drar en halv miljon besökare varje år.

Sedan 1997 har Vingåker Factory Outlet (VFO) ockuperat den gamla konfektionsfabriken i Vingåker. Fabriken är idag utbyggd och runtomkring har det skapats ett mindre kluster av klädbutiker och matställen.

Ett samtal till Vingåker turistbyrå bekräftar att VFO är Vingåkers främsta turistattraktion. I runda slängar en halv miljon människor från Sverige, men även danskar och tyskar, besöker varje år fabrikslokalen med märkeskläder.

Bara i sommar förväntas 120 000 tusen personer besöka butiken enligt Rickard Eriksson, grundare och VD. Han visar stolt upp den 6 000 kvadratmeter stora lokalen en tidig morgon innan öppning.

– Vår bästa tid är från midsommar fram till augusti. Men vi är beroende av både kalender och väder, säger Rickard Eriksson.

Utanför det massiva komplexet står Göran Högberg och väntar på sin fru som är inne och handlar.

Vad tänker du om att du är utanför Vingåkers mest populära turistattraktion?

– Det är ju lite anmärkningsvärt, att det är ett köpcenter som drar mest. Samtidigt förstår jag, jag har ju själv handlat här, säger han och fortsätter.

– Samtidigt visar det på brist på alternativ.

Men vingåkersborna verkar inte hålla med. Och för dem är den bästa turistattraktionen inte lika självklar.

På frågan om vad som är det bästa med Vingåker hänvisar flertalet till ett poulärt konditori. Det ska ligga en gata ned och mycket riktigt är det en lång kö som ringlar därifrån klockan halv elva en torsdag förmiddag.

Utanför sitter Anders Olsson och fikar. Han har jobbar inom gatuparken på Vingåkers kommun i drygt 40 år. För honom är Vingåkers natur och badplatser det bästa med kommunen.

– Förut låg en syfabrik där, kort därefter öppnade Vingåker Factory Outlet. Så det har ju alltid varit mycket där, men det var mer rörelse förr. Då alla arbetare kom ut på lunchen, säger han.

Liv och rörelse altså. Området runt omkring outleten är väl förberett med en enorm parkering i väntan på en dålig sommardag.

Tänker du på att ni är Vingåkers huvudsakliga turistattraktion?

– Nej, det gör vi inte. Våra turister som kommer hit tänker inte på att de är i Vingåker, säger Rickard Eriksson.

Julia Thomson är nyinflyttad till Vingåker från Katrineholm. Hon blir förvånad när hon hör att hon är på besök i en av Vingåkers mest populära turistattraktioner, men kommer sen att tänka på hur hennes släkt från Skåne har pratat om att åka hit.

– Det är bra för den här lilla hålan, säger hon och skrattar.

Förutom den stora butiken finns det några mindre outlets med allt från hushållsartiklar till skor och bakverk, en korvkiosk och en restaurang i direkt anslutning till huvudingången.

Restaurangen ägs sedan två år tillbaka av Rasul Sarkwat som berättar att det är full fart på sommaren.

Ibland brukar han fråga kunderna hur de hittat hit, ofta är det tips från vänner och bekanta.

– Jag har tänkt mycket på det här. Det är aldrig en person som kommer till vår restaurang efter en shoppingrunda. Det är alltid två, tre, åtta personer som kommer. Hela familjer, säger han.

Esfar Ahmad