Kräver bra bemötande

Almedalsveckan pågår för fullt. På plats finns Föreningen Tillsammans som slår ett slag för bättre bemötande för våldtäktsoffer. Foto: Thinkstock Photos
Textstorlek:

​Bemötandet för våldtäktsoffer måste bli bättre, inte minst bland polis, åklagare och sjukvårdspersonal. Det menar Föreningen Tillsammans som vill väcka frågan under Almedalsveckan där Caroline Åsgård från Björkvik håller ett föredrag i dag, torsdag.
– Mycket behöver förändras och framförallt bemötandet måste bli bättre, säger hon.

– Man blir traumatiserad av det här. Folk tänker att så fort våldtäkten är klar är allt över, men det här följer med hela livet. Man kan inte lita på folk, ligger vaken om nätterna och kan inte ha ett fungerande sexliv, säger Caroline Åsgård.

Hon vet. För två år sedan utsattes hon själv för en våldtäkt. Den inträffade i Stockholms innerstad, vilket var tur i oturen för där finns Sveriges enda avdelning för våldtagna. Det var genom den som hon kom i kontakt med Föreningen Tillsammans.

Med deras senaste kampanj ”Våga Omtanke” vill de lyfta vikten av ett bra bemötande.

– Den nya kampanjen fokuserar mer på närstående och alla instanser som polis, åklagare och vårdpersonal, kanske allra mest dem. Det är där vi märker att det brister mest i bemötandet, det ser vi bland våra medlemmar.

Caroline Åsgård ser det som att våldtäktsoffren blir dubbelt bestraffade, först genom själva händelsen, sedan i bemötandet från de instanser som man söker sig till för att få hjälp. För det är inte ovanligt med dåliga erfarenheter från sjukvårdspersonal, polis och åklagare, menar hon.

– Vi som är här kan alla berätta om otroligt dåliga erfarenheter.

Hur är då ett bra bemötande?

– Att visa medmänsklighet och omtanke. Det är egentligen inte så himla svårt, säger Caroline Åsgård.

– Man måste förstå att det här är en människa som har varit med om något hemskt.

För ett dåligt bemötande handlar inte om att det är en elak person, utan snarare brist på utbildning menar föreningen. Och just utbildning ser de som en del av lösningen på problemet. Liksom att låta specialiserade målsägarbiträden företräda våldtäktsoffer.

Inom föreningen vill de också få folk att förstå att det är riktiga människor som utsätts, inte bara någon bakom ett fingerat namn och en blurrad bild i tidningen.

Därför har de tryckt upp affischer i samband med kampanjen, och en affisch föreställer Caroline Åsgård och hennes pappa.

– Jag har haft många riktigt dåliga bemötanden, men också några riktigt, riktigt bra.

För från familjen har hon alltid haft ett hundraprocentigt stöd och aldrig känt sig ifrågasatt.

– Jag vill framhäva min pappa så att han kanske kan bli en förebild för andra pappor, säger hon.

– Bara det här att jag kunde ringa när som helst, mitt i natten, utan att han frågade en massa onödiga frågor utan bara lyssnade.

I morgon ska föreningen hålla ett föredrag om stigmatiseringen kring våldtäkter, skammen och varför man inte pratar om dem eller undervisar om dem i skolan.

– Vi måste kunna prata mer om våldtäkter, och alla ska känna att de kan anmäla en våldtäkt och att de är välkomna med sin anmälan, säger Caroline Åsgård.

Eva-Lotta Eriksson