Heldag i Gnesta-Kalles minne

Ett femtiotal personer var samlade för att lyssna på musik och höra på berättelser om Gnesta-Kalle. Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

Det är ett 50-tal personer som har samlats under hembygdsveckans Gnesta-Kalle dag för att lyssna på dragspelsmusik, umgås och hylla musikerns verk.

Museet i den lilla boden längst upp på kullen vid hembygdsgården i Gnesta håller öppet, med affischer, vinyler och en väl ifylld gästbok.

Det är fullt med information och sparade fotografier om Rune Edvin Karlsson, dragspelsmusikern med artistnamnet Gnesta-Kalle för den intresserade att hämta.

Under dagen fyller även Bengt Landin på informationen med ett tal om Gnesta-Kalles liv. Samtidigt spelas det musik och en loppis pågår runt hörnet.

Rolf Rimpi är här tillsammans med sin kusin, Maria Rosenfågel som bor i Gnesta. Själv är han hitrest från Lappland för att hälsa på.

Gnesta har han känt till länge, ända sedan han fick hem en fiskekatalog från 1958 som var baserad här i byn berättar han.

Även Gnesta-Kalles musik är välbekant för Rolf.

– Jag tycker om Gnesta-Kalles musik, eftersom den påminner om Jokkmokks-Jocke, säger han.

Musikern Bengt Simon, under artistnamnet Jokkmokks-Jocke var en svensk sångare och låtskrivare som släppte sin sista skiva 1994.

Musikintresset kommer från att ha lyssnat på radio med sin far under många år.

Då gick det att höra både Gnesta-Kalle och Jokkmokks-Jocke ibland, nu har Rolf Rimpi rest 110 mil för att lyssna på musik och höra om Gnesta-Kalles historia.

Elna Lind bor idag utanför Stockholm, men är ursprungligen från Gnesta. Hon är på plats för att återuppleva hembygdskänslan och få höra mer om Gnesta-Kalle.

– Gnesta-Kalle var ju en bygdens son. Sedan så ville jag se museet. Gnesta-Kalle höll i en kurs i dragspelsmusik som min bror gick på och jag hoppades få se en bild, säger hon.

Och mycket riktigt fanns det ett fotografi i boden på hennes bror.

Men det är inte bara historierna som lockar.

– Under mitten på 50-talet så hade man logdans som Gnesta-Kalle brukade spela på, så då åkte man och lyssnade på honom, säger hon.

Efter att det berättats om Gnesta-Kalles liv så spelades dragspelsmusik för alla att minnas logdanserna till.

Esfar Ahmad