Dramatiserade berättelser för historiesugna besökare

Susanne Lundström är här med familjen, här provar Åke och Sixten på medeltida smide. Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

I en miljö som både bevarar och återskapar kommer många besökare för att lära sig mer om områdets lokala historia under stormaktstiden. Rademachersmedjorna lockar både turister och lokalbefolkning.

– Vi har velat levandegöra historia, och även få mer fokus på kvinnor, säger Robin Lönn.

Han är en av tre skådespelare som arrangerar Rademachersmedjornas dramatiserade visningar, där besökare får följa med i en resa tillbaka till Reinhold Rademachers smidesmanufaktur och de män och kvinnor som levde då.

Mycket av informationen är återskapad från gamla domstolsprotokoll och liknande dokument. Annars var man nämlingen ganska dålig på att berätta om exempelvis kvinnors livsöden. Ellen Egeld är inhoppande skådespelare för rollen som piga.

– Men sedan blir jag utslängd för att jag blir gravid, berättar Ellen om sin karaktär.

Rademachersmedjorna är uppbygda under 1650- talet berättar Henrik Backman, som spelar en sylsmed i de dramatierade visningarna. Det är mycket information som ska rymmas i berättelserna som är populära även bland eskilstunabor.

För den som är intresserad av lite längre bakgrundshistorier så finns det uppställda skyltar med berättelser om skådespelarnas karaktärer längs med stigen som leder besökare från huvudingången till Spångberska smedjan, som idag är en lek- och lärmiljö för barn.

Susanna Lundström är här med sin familj för första gången.

– Min man är historielärare och våra barn är jätteintresserade, säger hon.

Sixten, 9 år är upptagen med att prova på att hamra järnhantverk tillsammans med sin lillebror, han gillar miljön.

– Det är kul att man bildat av något från denna tid, säger han innan han springer vidare till nästa rum.

En som jobbar på en av smedjorna är Rikard Nyman. Han tillverkar läderhantverk och silversmycken. Han berättar att lädret är barkgarvat när det levereras, sedan skär och skapar de motiven som går att se på produkterna.

Rikard är mer eller mindre självlärd och har arbetat i smedjan i ett år nu, även om hantverksintresset går längre bak i tiden från när han höll på med levande rollspel.

– Vi hade inte råd att köpa grejer till vårt levande rollspel så vi gjorde sakerna själva, säger han.

Att det finns ett stort intresse för stormaktstiden, men även lokal historia tror han beror på en kombination av flera faktorer.

– Det är populärt med program som Game of Thrones, Sagan om ringen och Vikings. Sedan är folk mer miljömedvetna idag, och det är inget bekämpningsmedel här, säger han.

Esfar Ahmad