Tufft att få lönsamhet

– Nej men här kan jag väl ändå inte sitta, bland den bortgallrade och fula potatisen, säger potatisodlaren Jan-Peter Johansson och skrattar. Bakom honom har de första raderna av välkupad potatis börjat titta fram. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Det finns endast fyra potatisodlare kvar i Sörmland. Resten har lagt grepen på hyllan och satsat på andra näringar.
– Vår räddning är att vi säljer allt i vår egen gårdsbutik och slipper de stora uppköparna, säger Jan-Peter Johansson, vid Solby gård mellan Eskilstuna och Torshälla.

Att odla potatis är ingen lätt match. Det vet varenda hobbyodlare. På den som ska odla profesionellt är kraven ännu högre.

– Vi har stora problem med sjukdomar, förklarar Jan-Peter Johansson.

Potatisen brukas i några säsonger. Sedan kommer problemen. Detta gör också att potatis tillhör de grödor som besprutas extra mycket.

– En fördel är då att vi små odlare inte alls behöver bekämpa lika mycket även om vi också måste göra det.

Solby gård bedriver förutom spannmåls- och potatisodling även jordgubbsodling och en gårdsbutik med över 200 kunder om dagen i genomsnitt – på vintern!

Det är också gårdsbutiken som är familjens räddning. För det är här all potatis säljs direkt till konsument.

– Hade vi inte valt den här lösningen hade det aldrig fungerat. Det blir alldeles för många mellanhänder genom konventionell försäljning. Titta bara på priset. I morse när jag kollade var dagspriset på färskpotatis på Bjäre-halvön 4:50 till odlaren, jämför det med utpriset.

Samma dag kostar ett kilo färskpotatis på ICA i Eskilstuna 21:90. Det skiljer alltså 17:40 mellan odlare och konsument.

– Jag tycker också, säger Jan-Peter, att kvaliteten på utsädet har blivit mycket sämre. Vi har tidigare odlat mycket av den klassiska potatissorten King Edvard, men det gör vi nästan inte längre. Förr vad den avlång och smakade mer, idag är den rundare och mindre.

Samtidigt som vissa sorter tappar i popularitet kommer nya fram. På Solby gård laborerar man hela tiden med elva till tolv sorter. Just nu heter favoriten Vivaldi.

Är det inte Amadine som verkar vara på allas läppar?

– Jo, den är också väldigt populär. Och jag gillar den mycket. Egentligen heter den Amadine af Princess. I början, när den var alldeles ny, fick jag köpa den styckvis. Då låg den på blå sammetskuddar och visades upp.

Nu tillhör Amadine de vanliga sorterna, hos såväl proffsen som amatörerna. Men med potatis verkar det vara som med det mesta annat, modet råder.

– Visst är det så och eftersom vi lever så nära våra konsumenter har vi också möjlighet att anpassa oss efter marknaden.

Lena Magnergård