Sommarfotboll för barn

Det är hård måndagsfysik som gäller för de allra äldsta på Västerljung IF:s första dag på fotbollsskolan. Här tillsammans med tränaren Gilbert Ericsson. Foto: Esfar Ahmad
Textstorlek:

​Fler barn än någonsin anmälde sig till årets fotbollsskola i Västerljung. Hård fysik inviger måndagsträningen för de äldre barnen.

– Första dagen är alltid nervig, men barnen är jätteduktiga, säger Anna Rydemark, en av arrangörerna til Västerljung IF:s fotbollsskola som kör igång för sjätte året i rad.

Sommarfotbollen pågår i tre dagar, och under måndagen, som också är första dagen, springer nästan 70 barn runt på Norrbyvallen i Västerljung. Det är en solig dag med få lugna stunder för tränarna på plats. Barnen är i full fart med att jaga bollar.

Och för de äldre barnen gäller hård fotbollsträning. Tränaren Gilbert Ericsson spelar själv fotboll, men jobbar nu som fotbollstränare för de äldsta barnen på skolan. Engagerat får han gruppen på cirka tretton barn att i en perfekt cirkel lägga sig ner på gräset för armhävningar.

När de är klara ställer sig alla upp på led för att gemensamt stega mot lunchen, som serveras under ett partytält. De små har precis avslutat sin lunch, och nu är det de äldre barnens tur att ha matpaus.

– Jag tycker det är kul att hålla i sådana här aktiviteter, säger Gilbert Ericsson.

Han är en av sammanlagt 14 tränare, där de yngsta själva nyss har slutat sjuan.

– Tränarna är nog lite blyga. Men för barnen blir tränarna idoler. De minns vilka som tränade dem föregående år och ser upp till dem, säger Anna Rydemark.

Anna Rydemark tränar själv de minsta barnen, men berättar att med dem är det inte så mycket fotboll. De får istället mjukstarta fotbollskarriären med bollekar och under hökens vingar.

– Barnen är här för att umgås och ha roligt, säger hon.

Kostnaderna hålls nere bland annat genom sponsorer. Anna Rydemark har själv två barn som är med i fotbollsskolan, och engagerar sig ideellt som tränare.

– Om någon har svårt med betalningen, så har vi sagt att vi kan ordna så att barnen ska få vara med ändå, säger hon.

Det har planerats noga för fotbollsskolan, och arrangörerna har även skickats på ledarskapsutbildning. Karin Knutsson, som även hon är på plats och hjälper till med det administrativa är nöjd med årets arrangemang.

– Vi har bra snurr på det nu. Det har blivit riktigt proffsigt, säger hon.

Under fotbollsskolans sista dag får alla barn vara med på vattenkrig, även de allra minsta. Men under måndagen fanns det en annan aktivitet som toppade favoritlistan för de allra yngsta.

Oskar och Temuulien, 6 år sitter och äter lunch, och är eniga om vad som har varit roligast under fotbollsskolans första dag.

– Kurragömma!, säger de båda enstämmigt.

Esfar Ahmad