Lokalt stöd för bönder

Birgitta Augustesen driver gårdsbutik och har också öppnat en liten delikatessbutik i Malmköping där hon säljer lokalproducerat. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​– Ska vi rädda mjölkbönderna måste vi gå samman och verkligen försöka göra något, säger Birgitta Augustesen.
Hon driver Stavtorps Delikatesser som börjat sälja mjölk från Sörmlandsgårdar utan avans eller påslag.

Mjölken rör upp känslor. Det börjar sätta sig i var mans medvetande att landets mjölkbönder gå på knäna och inte kan leva på sina kor. En mjölkbonde får inte mer per liter än vad man fick på 80-talet.

– Det hela är upprörande och jag blir så arg när jag tänker på hur vi ser på mat i Sverige, säger Birgitta. Tänk om det skulle bli krig hur länge skulle vi då klara oss?

I Sverige köper de flesta mjölk som kommer till de stora butikerna via mejerierna, där Arla dominerar stort. Ett fåtal köper direkt från gårdar, så kallad opastöriserad mjölk. Men för att gårdar ska kunna sälja mjölk direkt till konsument krävs en hel del. Gården ska vara registrerad hos Länsstyrelsen som ska kunna göra oanmälda besök och stickprovskontroller.

Från och med den första september införs ett nytt regelverk. Då får inte heller gårdar som säljer opastöriserad mjölk sälja mer än 70 liter per vecka. Enligt Livsmedelsverket innebär opastöriserad mjölk en större risk för spridning av bakteriesjukdomar och man vill vid eventuella utbrott kunna spåra smitta.

Den opastöriserade mjölken får inte heller säljas i butik. Ett gammalt koncept, med Gammeldags mjölk, som idag ofta heter Helmjölk börjar nu dyka upp i lokala butiker. Men den är nästan dubbelt så dyr som den vanliga mjölken.

Är det verkligen värt priset, runt 20 kronor per liter?

– Absolut, säger Birgitta Augustesen. Förutom att den är mycket godare, gynnar man ju också mjölkbönderna direkt eftersom vi i princip inte tar något påslag och tjänar något på den mjölken.

– Men jag tycker att det är fler än vi som borde göra en insats och inte bara prata. Flens kommun kunde ju till exempel investera i mjölkapparater som de kunde sätta upp på några gårdar i kommunen. Då skulle konsumenterna själva kunna åka ut och pumpa mjölk. Sådana apparater är alldeles för dyra för de enskilda bönderna men här kunde verkligen kommunen hjälpa till.

Lena Magnergård