Cecilia siktar på SM igen

Cecilia Hellesen Hansen och Bomb Jack på Torps säteri utanför Flen tävlar igen efter den svåra skadan för två år sedan. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​– Äntligen, det känns bra att vara tillbaka, säger Cecilia Hellesen Hansen från Flen.
Hon är tillbaka på tävlingsbanorna igen efter olyckan under SM 2014, då hennes häst Bomb Jack gick omkull och hon skadade sig i ansiktet.

Cecilia är rutinerad landslagsryttare i distansritt och hästen var i toppform när olyckan inträffade. De hade genomfört 14 mil av den 16 mil långa SM-ritten när Bomb Jack föll.

Hon landade med huvudet före i marken, fick hjärnskakning och slog sönder munnen.

– Jag låg bra till, två eller trea. Jag kanske kopplade av, jag vet inte. Men kompisen som red samtidigt med mig har berättat att Bomb Jack slog en volt över mig, säger Cecilia.

– Jag svimmade och blev hämtad av ambulans. Bomb Jack slog sig också i huvudet och fick sys över ögat.

Cecilia låg på sjukhus några dagar. Både över- och underläppen sprack så hon blev ihopsydd. Tänderna satt kvar men hade tryckts in några millimeter i munnen och hon hade ont av hjärnskakningen.

– Jag var snart uppe och red igen, men jag hade väldigt ont i käken. En kompis som är röntgenläkare tyckte att jag var ovanligt gnällig och bad att få titta på röntgenplåtarna.

Kompisen upptäckte att de hade missat fem frakturer på Cecilias käke vid tidigare undersökning.

– Det var små skivor, eller benbitar som var utslagna. En av dem kom ut i en varbubba under hakan, det var rätt läskigt, berättar hon.

Det kanske skulle gå att operera men läkarna förklarade att talet eller ansiktsmusklerna skulle kunna påverkas. Då vågade hon inte. En månad efter olyckan fick hon plötsligt yrsel.

– Med facit i hand kanske jag skulle tagit det lugnare direkt efter, men då var jag ju rätt okej.

Nu blev hon så yr att hon först var tvungen att ligga till sängs i fjorton dagar, sedan fick hon hålla i sig emellanåt.

– Man kan inte göra någonting när det snurrar. När jag böjde mig fram och kratsade hovarna fick jag hålla mig i väggen sedan för att inte ramla omkull.

Det höll i sig under ett års tid.

– Det är klart jag tänkt tanken att inte fortsätta rida. Jag är 53 år och det här har varit jobbigt, men samtidigt är ridning ju det roligaste jag vet.

– Det är en bra sport eftersom man kan hålla på med den upp i åldrarna och dra nytta av sin erfarenhet.

Nu satsar hon framåt igen. Officersritten i Norge var den första tävlingen hon och Bomb Jack startade efter olyckan. De red etthundratjugo kilometer och blev trea.

– Det kändes i vaderna, men vi mådde bra bägge två efteråt.

I helgen kom hon och hästen Tic Tac Toe tvåa i Karlshamnsritten. Nu har hon två hästar som är startklara till SM.

Karina Frölund