Vetgiriga pensionärer

Solveig Klaening tycker om konst och har deltagit i ESU sedan starten 1989. Foto: Anita Hedlund
Textstorlek:

​Klassisk musik, krishärdar och hälsa – pensionärerna idag vill veta mer om det mesta. Senioruniversitetet i Eskilstuna har fulltecknade kurser med elever som saknar studierna under sommaruppehållet.

aktiv i traktens föreningsliv. Hon gick studiecirkeln ”Mitt Latin” i tre terminer på Eskilstuna Senioruniversitet, ESU.

– Jag har länge tänkt att jag skulle vilja lära mig latin, av ren nyfikenhet. Första gången jag försökte anmäla mig var det fullt men nästa termin kom jag med, säger hon.

– De andra hade läst latin tidigare, så till sist blev det för svårt, särskilt som jag blev tvungen att hoppa över en termin.

Kerstin åker också till Senioruniversitetet i Norrköping och följer föreläsningsserier där. ”Kvinnor i historien” var väldigt intressant tycker hon, liksom serien där man läste om olika platser runt om i stan och sen gjorde utflykter dit.

Solveig Klaening gillar också att studera och har tagit del av ESU:s evenemang ända sedan starten 1989. Hemma hos henne hänger en vacker vävnad på väggen.

– Den fick jag av Gustaf V när jag spelade tennis med honom. Det var i Båstad 1946, jag tror att det var en av de sista matcherna han spelade. Han tyckte jag hade åkt långt som kommit ända från Eskilstuna, säger hon.

Spelat tennis har hon sedan fortsatt med ända tills nyligen, nu är hon 93.

– När jag gick i pension bestämde jag mig för att jag måste göra något för att inte bli sittande, för det ville jag definitivt inte. Där fick jag vänner också, det hann man inte med under de yrkesverksamma åren.

Solveig har framför allt följt de olika föreläsningsserierna. Hon tycker att det är bra föreläsare som ger mycket.

Att delta där betyder inte bara att man sitter och lyssnar, utan det uppstår också en sammanhållning i grupperna.

– Det känns bra att ha något i almanackan, säger Solveig. Det är tråkigt med sommaren, då tar alla sådana aktiviteter paus och det blir ett stort tomrum i almanackan.

Hon går också på konserter och är medlem i ESU:s filmstudio.

– Efter föreställningarna på filmstudion går vi och fikar på biblioteken så att vi kan prata om filmen. Då får man springa för att få plats, det blir snabbt fullt på fiket.

– Vi försöker göra sådant för pensionärer som pensionärsföreningarna inte gör, förklarar Birgitta Widholm.

Hon är sekreterare i föreningen Eskilstuna SeniorUniversitet, som funnits sedan 1989.

Medlemsantalet har stigit till 700 och medlemmarna kommer även från Eskilstunas närområde – Strängnäs, Malmköping och Kungsör. Numera erbjuds ett stort utbud för medlemmarna att välja i.

Motsvarande föreningar finns runtom i Sverige, framför allt på orter där det finns högskolor. Syftet är att förmedla kunskap och förströelse till dem som är pensionärer.

Från början höll man medlemsmöten en gång i månaden, där man också bjöd in personer som höll föreläsningar på en timme.

Den modellen fortsätter fortfarande, och föreläsningen brukar följas av mycket frågor. Sista gästen för denna termin är stiftets nytillträdde biskop.

Föreläsningsserier under våren har varit ”Krishärdar i världen” och ”Min Musik” och där har ett 70-tal personer anmält sig att följa respektive serie. Hos Filmstudion på dagtid är det alltid fullt, sex filmer visas per termin.

– En person i styrelsen är ansvarig för respektive verksamsamhet och samlar en arbetsgrupp omkring sig, säger Birgitta.

– Vi ordnar också resor till konserter och teater, inte till privatteatrarna utan till de offentligfinansierade. Det är en poäng för oss att samarbeta med högskolan, vi får många intressanta föreläsare därifrån.

Det ordnas studiecirklar med skiftande innehåll som handlar om att överhuvudtaget att hänga med även som äldre. Man ordnar exkursioner ut i naturen runt om i hela Sörmland och i samarbete med Mälarsjukhuset kan man studera åldersrelaterad hälsa.

Studiecirklarna är ofta fulltecknade.

– Studiecirkeln ”Klassisk musik genom tiderna” har just avslutats för terminen, berättar ledaren Mats Önnesjö.

– Den har handlat om den tidiga musiken och eftersom den blev fulltecknad kanske vi kör den nästa vår igen. Höstens cirkel handlar om musiken från klassicismen och framåt.

Anita Hedlund