Speed-dating för jobb

Tapinder Josan från hemtjänsten i Gnesta kommun och Joakim Knutström har ett fem minuters möte för att prata jobb. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​– Det är lite stressigt, sa Joakim Knutström.
Han satte sig mittemot nästa arbetsgivare, halade fram sitt cv och försökte plocka fram sina bästa sidor under de fem minuter han hade på sig. Det pågår en annorlunda form av speed-dating på Elektron i Gnesta den här dagen.

Vid numrerade bord satt representanter från företag och kommun. Unga arbetslösa gnestabor letade sig fram från den ena till den andra för att ha ett kort samtal om jobb.

– Det känns bättre än vad jag trodde när jag gick hit, lite ljusare liksom, sa Joakim Knutström som fick dela ut sitt cv till flera företagare.

Även Ida Ahlström tyckte det var intressant att få träffa så många företagare och personalansvariga.

– De är verkligen trevliga och hjälpsamma, även om de inte alls befinner sig i den yrkeskategori där jag söker jobb.

Hon vill i första hand jobba på förskola, men vad som helst med människor är intressant.

– Jag var nervös innan det började, men nu är jag glad att jag tog möjligheten att prata med dem, säger hon.

Tapinder Josan från hemtjänsten i Gnesta tyckte också mötena var snabba, men hon gjorde vad hon kunde för att förmedla vad det innebär att jobba inom hemtjänsten och LSS.

– Vi behöver timvikarier så jag hoppas att några blir intresserade, säger hon.

Initiativet till speed-datingen på Elektron kommer från Gnesta kommun som tillsammans med Arbetsförmedlingen och Swedbank bestämt sig för att göra något åt det faktum att flera ungdomar och unga vuxna saknar praktikplatser eller jobb.

Många har aldrig haft någon direkt kontakt med företag eller vet hur de ska marknadsföra sig själva.

– Vårt mål är inte att ungdomarna ska få jobb på en gång, utan att de ska lära sig möta vuxna och arbetsgivare på ett professionellt sätt. Att de ska kunna kliva fram och ta för sig i ett samtal, säger näringslivssamordnaren Kajsa Kromnér i Gnesta kommun.

Karina Frölund