Socialism räddar inte miljön

Textstorlek:

Vänsterpartiet har kongressat i Örebro och försöker nu framställa sig som det enda sanna miljöpartiet. Därmed har miljöpartiets kris tillförts en dimension. Vänsterpartiet, som både vill vara oppositionsparti och utgöra regeringsstöd, vädrar morgonluft och försöker likt en kameleont få den egna röda färgen att också skifta i grönt, ett nära nog omöjligt åtagande.

På kongressen ställde partiledare Jonas Sjöstedt krav på regeringen att inte sälja Vattenfalls brunkålsverksamhet vidare som planerat utan i stället avveckla den, med miljardförluster som följd. Detta har också varit miljöpartiets linje och vi minns språkröret Gustav Fridolins viftande med kolbitar under senaste valrörelse. Mp lovade dyrt och heligt att avskaffa brunkålsverksamheten om man fick vara med och bilda regering. Nu har vi facit och ser hur taffligt de rödgröna hanterat frågan.

Vänsterpartiet utnyttjar infernaliskt regeringskaoset och iklär sig gestalt av räddande ängel med löften om ren miljö, klotets räddning och ett klasslöst samhälle. Bara man får en större del av maktens kaka så att alla skatter kan höjas.

Men varken socialism eller kommunism är några framgångsvägar till god miljö och sund hushållning. Det räcker med en snabb titt i den historiska backspegeln för att inse att de tidigare nationerna i Sovjetblocket inte var några miljöpolitiska föregångare. Brödköerna ringlade långa, liksom den svarta röken ur fabrikernas skorstenar. Och dagens socialistiska flaggskepp är knappast några miljömässiga föredömen. Kuba håller hellre befolkningen i strama tyglar, Nordkorea satsar på vapen medan många svälter och Venezuela faller trots hårdexploatering av fossila bränslen sönder som stat.

Det krävs ekonomisk tillväxt och gott om resurser för att bekosta miljöåtgärder som ger konkreta och långsiktiga resultat. Både piska och morot behövs, såväl tvingande insatser som marknadsmässiga verktyg som kan skapa reella incitament för förändring, innovation och ett miljöarbete värt namnet.

Erfarenheten visar att det är de fria ekonomierna med stabila institutioner, förankrat folkstyre och fungerande rättsstat som förmår driva effektiv miljöpolitik. Alliansregeringen med Centerpartiet som tongivande på miljöområdet åstadkom mer i miljöhänseende än vad den rödgröna Löfvenministären mäktat med. Se även på Tyskland, Holland och Danmark och vad dessa nationer åstadkommer inom solenergi och vindkraft.

Vill man bidra till att stoppa klimatförändringarna och förbättra naturmiljön är Vänsterpartiets politik inget hållbart alternativ. Det är inte skattehöjningar och återställare som behövs utan en ekonomi i ordning och att människor är i arbete. Med andra ord: det behövs en ny Alliansregering vid rodret.

Bo Höglander