Skumt mästerskap i SkÖLdinge

Fredrik Jonsson med bryggeriet Crowing Roster Brewery bjuder ölnörden Per-Gunnar Ling på en skvätt Jonssons Bohemian Pilsner. Foto: Mats Carlsson
Textstorlek:

​Det var mer av folkfest och ett vänskapligt utbyte av erfarenheter än strid och tävlingsinstinkter när föreningen Sköldinge Ölkultur anordnade hembryggarmästerskap. Småskaliga ölbryggare gjorde upp om olika titlar under ölfesten i Sköldinge utanför Katrineholm.

16 bryggare var föranmälda till tävlingen som var indelad i fyra olika tävlingsklasser: en klass för underjästa öl, en klass för överjästa, Specialöl och så klassen SKÖL där bryggarna var tvungna att slaviskt följa ett recept för sin brygd.

Domare i tävlingen var alla i publiken som för en billig slant fick en liten provsmak av alla sorter och sedan röstade på sina favoriter.

– Jag ställer upp med en underjäst öl som jag kallar för sommarlager och en IPA i klassen för överjästa, säger Rune Mårtensson en av arrangörerna i föreningen.

Han deltog också i tävlingen, i alla klasser.

– I klassen för specialöl har jag bryggt en Melonveteale och så har jag naturligtvis gjort en SKÖL-Ale enligt det förutbestämda receptet, berättar Rune.

Lars-Göran Johansson och Claes Björklund från Warbro tävlade i klassen underjäst öl med sin Warbro Jubiluemslager. Vid deras bord kunfe man dessutom få smaka den mältade kornsorten som de använder i sin ölsort. Den något söta smaken går inte igen i deras lager som har den, för lager, karakteristiska beskan i smaken.

Per-Gunnar Ling från Flen har rest runt på många kontinenter och provat öl.

– Många som hobbybrygger har för höga ambitioner. De använder för mycket av ingredienserna och vill för mycket med sina öl, vilket leder till att det blir för många smaker som rumlar runt i munnen. Det gäller att hitta balansen, men det kan vara svårt.

Han har över 900 olika ölsorter inlagda i sitt eget ölregister.

– Av de öl jag hittills provat är min personliga favorit Jonssons Bohemian pilsner.

Mats Carlsson