Går vidare efter branden

Knut Hanner är uppväxt på gården Hillesta i Västerljung. Bostadshusen klarade sig utan skador, men ekonomibyggnaderna brann ner. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Knut Hanner vrider och vänder på ett handtag som ligger bland brandresterna på gården. På ett par timmar brann 1 400 kvadratmeter lagård, magasin, spannmålstork och verkstad ner till grunden.

– Jag försöker komma ihåg allt jag hade där inne, säger han och pekar ut över förödelsen.

Knut fick telefonsamtalet som ingen vill ha, när han sålde grönsaker på Bondens marknad på Södermalm i Stockholm. När han svarade i telefon hör han dottern säga: ”Det brinner! Allt efter farfar brinner upp.”

– Jag blev rädd. Vi har flera fastigheter med hyresgäster. Jag var mest orolig att någon skulle komma till skada, säger Knut Hanner.

Han packade snabbt ihop och åkte hem. Dottern berättade att hon planterade tomater i växthuset och märkte att hunden blev orolig. Då hade grannen redan ringt brandkåren.

När Knut kom närmare såg han röken välla ut från gården och mötte en bilkö av intresserade åskådare.

– Tryckvågen av gasoltuber som exploderade kändes ända ner till samhället. Det är obehagligt att folk kommer så nära när det brinner, säger han.

Alla boningshus och även växthusen klarade sig. Vinden låg på åt ”rätt” håll.

Men det fanns inte en chans att rädda den gamla lagården och de andra byggnaderna.

– Redan i bilen på väg hem tänkte jag att jag måste skaffa andra maskiner så vi kan fortsätta arbeta.

Maskinerna stod nämligen parkerade inuti byggnaderna och brann ner tillsammans med mycket annat. Nu står de som rostiga vrak i förödelsen där det fortfarande pyr här och där. Den skarpa brandlukten ligger tung över gården.

– Jag försöker låta bli att tänka så mycket på vad som hänt, utan koncentrerar mig på att få verksamheten att fungera.

Det är inte helt enkelt. Traktorer, planteringsmaskiner, skördetröska, potatisupptagare, utsäde, gödning och verktyg är något av allt som plötsligt försvann.

Han har redan varit till Skåne och köpt en planteringsmaskin. Men det är en oändlig mängd småsaker som saknas.

Knut är uppväxt på gården och började odla grönsaker samtidigt som pappan odlade spannmål.

Vad som orsakade branden är oklart. Polisen misstänker inget brott.

– Det är en känsla av overklighet. Först blev jag chockad. Det är ganska skönt att Knut är inriktad på att vi ska hålla igång, men det är oändligt mycket småsaker som saknas, säger Andreas Florin som jobbar på Hillesta.

Han tittar ut på de pyrande resterna och säger att det var så stort förut. Nu återstår mest en massa skrot.

Karina Frölund