Dramatiskt för hertigarna

H.K.H. Prins Alexander har av farfar kungen utnämnts till hertig av Södermanland. Foto: Kungahuset.se
Textstorlek:

Sörmland har fått en ny hertig. Det är prinsessan Sofia och prins Carl Philips nyfödde son Alexander som får titeln Hertig av Södermanland. Men han är inte den förste. Historien är full av hertigdramatik men kanske är det prins Wilhelm som lämnat starkast avtryck.

– Jag blev så glad över utnämingen av prins Alexander till Hertig av Södermanland att jag bara skrek ”Hurra”, rätt ut, säger landshövding Liselott Hagberg.

För att fira bjöds hela personalen på tårta i Nyköping dagen efter beskedet.

– Det här är viktigt för oss, säger landhövdingen. Och extra kul att det var helt oväntat. Alla hade ju gissat på Dalarna. Men den här utnämningen ger oss i Sörmland extra fina möjligheter att knyta starka band med prinsen och hans föräldrar.

Att vara hertig eller hertiginna är en alldeles speciellt fin titel som bara konungen har rätt att tilldela familjemedlemmar ur kungahuset.

Historiskt är det en mycket gammal titel som handlade om att vara regent över landskapet eller grevskapet. Det är arbetsuppgifter som idag till största delen utförs av landshövdingarna.

Titeln har i stället blivit som en slags hederstitel som Gustav III införde och som har fotsatt fram till idag. Vår nuvarande kung har också moderniserat titeln och utser numera också hertiginnor.

Carl IVX Gustaf har också infört att även äkta makar till våra prinsar och prinsessor kan få titeln.

Prins Daniel har till exempel fått titeln hertig av Västergötland, prinsessan Sofia är hertiginna av Värmland. Däremot har prinsessan Madeleines make Chris O´Neil avsagt sig titlar och svenskt medborgarskap.

Han blir därför inte hertig av Gästrikland och Hälsingland där prinsessan Madeleine är hertiginna.

Historiskt är den mest kände hertigen av Sörmland prins Wilhelm. Han levde större delen av sitt liv på Stenhammar efter skilsmässan från den ryska storförstinnan Maria Pavlovna. Hon flydde från Sverige sedan hon anklagat hovets livläkare Axel Munthe för att ha gjort fysiska närmanden mot henne.

På Stenhammar, utanför Flen, levde senare prins Wilhelm, hertigen av Södermanland, ett bohemiskt och konstnärligt liv tillsammans med sin stora kärlek Jeanne de Tramcourt. Hon kallades för ”värdinna” på slottet.

I januari 1952 omkom hon i en bilolycka utanför Stjärnhov med prins Wilhelm vid ratten. Det sägs att han aldrig kom över den sorgen.

Även om landshövding Liselott Hagberg säger att det var otippat att vår nye prins Alexander blev hertig av Södermanland är det inte helt förvånande.

Prins Carl Philip vistas ofta i länet på sitt privat sommarhus Ökenäs gård i Källvik utanför Trosa. Gården ärvde han av en privatperson, den före detta sjöofficeren Bertil Jonsén. Till gården hör 98 hektar skogs- och jordbruksmark.

Prins Carl Philip jagar ofta i länet och kungaparet tillbringar också mycket tid på Stenhammar.

Det är kutym att landshövdingen överlämnar en dopgåva till den nye hertigen och frågan går till Liselott Hagberg.

Vad kommer Sörmland att ge för present?

– Jag har inte ens landat riktigt i tanken att vi har en hertig i länet. Men visst har vi pratat om det och några förslag har kommit upp. Men ännu vet jag faktiskt inte.

Då föreslår Sörmlandsbygden en äppelodling, hertig Alexander-äpplet, vad säger du om det?

– Tack för tipset!

Lena Magnergård