TBE kan förstöra livet

Ann-Christin Notfjell drev hästuppfödning men fick sluta med verksamheten när hon drabbades av TBE. I dag lider hon av trötthet och minnesförlust. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​– Jag känner fortfarande inte igen mig själv, säger Ann-Christin Notfjell, i Stallarholmen.
För två år sedan drabbades hon av den fästingburna sjukdomen TBE. Sedan dess har livets förändrats.

Ann-Christin Notfjell har arbetat med hästuppfödning. Men sjukdomen TBE satte stopp för verksamheten.

– Jag tvingades till slut sälja mina hästar, det gick inte längre, berättar Ann-Christin.

– Värst är att minnet sviker och så denna trötthet. Jag är inte alls samma människa.

Det var för snart två år sedan som Ann-Christin blev sjuk. Hon hade huvudvärk och fick feber. Först misstänkte hon vanlig influensa men efter någon vecka blev allt värre.

– Till slut var jag tvungen att ta mig till akuten på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och där diagnostiserade man TBE. Tyvärr finns ingen bot eller läkemedel så jag skickades hem igen, säger Ann-Christin. I totalt sex månader var hon så sjuk att hon var helt oförmögen att arbeta. Sedan blev Ann-Christin sakta bättre.

Hon hade ändå tur i oturen. Ann-Christin lever. Dödsfall har konstaterats och många blir ännu sjukare än Ann-Christin.

Disktriktssköterskan i Stallarholmen, Marianne Wilander, är den som idag plåstrar om Ann-Christin och håller ett vakande öga på henne.

– Men visst ser jag att hon är förändrad, säger disktriktssköterskan Marianne. Och kanske jobbigast av allt är att sjukdomen har satt sig på minnet.

– Ett typexempel är att Ann-Christin kom till min mottagning för att ta fästingvaccin. Då sa jag, att du har ju haft TBE, då kan man ju inte vaccinera, men det hade Ann-Christin glömt.

Det luriga med sjukdomen är att patienterna drabbas på olika sätt. Några får TBE men märker nästan inte av den medan var tionde TBE-patient anses få men för livet. Det är på hjärnan och hjärnhinnorna som TBE sätter sig.

– Jag brukar likna det vid en dator och att hårddisken angrips. Ibland blir kanske på- eller avfunktionen drabbad medan andra gånger totalkraschar hela datorn, man vet aldrig, det är lurigt, säger Marianne.

– Men bara i mitt distrikt fick fem patienter TBE förra sommaren. En avled och de andra har fortfarande inte hämtat sig. Jag tänker speciellt på en man som följde med sin hustru när hon skulle vaccinera sig hos mig. Själv ville han inte ta någon spruta, men dessvärre fick han senare ett fästingbett som ledde till TBE. Den mannen hamnade i respirator under sex månader och fick sedan vårdas på sjukhus i ytterligare tre månader.

Jämfört med det hade Ann-Christin tur men hon ångrar sig än idag att hon inte tog något fästingvaccin.

– Det enda jag kan göra nu är förstås att uppmana alla andra att vaccinera sig. Det här är en otäck sjukdom och jag skulle inte önska min värsta fiende något liknande.

Många blandar ihop sjukdomarna TBE och borrelia. Båda sjukdomarna sprids via fästingar men mot borrelia finns inget förebyggande vaccin.

– Borrelia kan däremot behandlas med antibiotika och det brukar vara mycket verksamt. Det som är obehagligt med TBE är att sjukdomen angriper hjärnan och att det inte finns något bot. Endast individens egen motståndskraft avgör hur det ska gå, och förstås var i hjärnan sjukdomen satt sig.

Den som tror sig vara drabbad av TBE bör omgående uppsöka sjukvården. De första symptomen är influensaliknande med hög feber och huvudvärk. Sedan kan en liten bättring ske men efter någon vecka kommer symptomen åter men då ännnu kraftigare. Även illamående, yrsel och ibland synrubbningar kan visa sig i samband med TBE.

Lena Magnergård