Olika sätt att bli rik

Textstorlek:

För några år sedan (jag inser vid närmare eftertanke att det rör sig om nästan tjugo år) konstaterade en äldre kollega att “åren mellan trettio och femtio går fort som en grisblink.”

“Jovisst”, sa jag obekymrat, ungefär som att tidsturbon aldrig skulle kunna drabba mig. Men några år senare fyllde jag trettio. Och dagen efter fyrtio. Vad sjutton hände!?

Jag minns knappt någonting efter 2004. Jag har i och för sig inga större problem med tidens gång, utan instämmer gärna i Hjalmar Söderbergs ord: “Det är skönt att bli gammal. Att vara ung var för djävligt”.

“Du vet – om drygt tio år kan vi börja ta ut pension!” sa en kompis förbluffat till mig häromdagen och garvade. Han hade läst att man kan börja ta ut sin pension redan vid 55 års ålder. Det var väl inget att garva åt! Alldeles nyss var ju han och jag ute och tågluffade tillsammans, åkte på musikfestivaler med konstiga frisyrer och tyckte att vi var tuffa.

“Problemet är ju att vi inte kommer ha någon pension att ta ut!” kontrade jag. Vi är båda egenföretagare i bokbranschen – tyvärr är det inget som man blir rik på i första taget.

“Nej, precis, så då kan vi ju lika gärna börja ta ut våra futtiga korvören så tidigt som möjligt”, tyckte min vän.

Men det finns ju olika sätt att bli rik. En barndomsvän till mig försökte trösta lite, när jag beklagade mig över framtiden som fattigpensionär.

“Du kommer ju att vara rik på kärlek!” försökte han. Förmodligen syftade han på mina fyra barn, som jag skäller på hela dagarna. De lär ju ge igen stenhårt, när den dagen kommer.

Dessutom vet min barndomsvän absolut ingenting om ekonomisk stress. Han kommer nämligen från en blåblodig släkt med många, många nollor. På bankkontot, alltså.

Min nuvarande plan är dock väldigt offensiv. Jag ska bli snuskigt rik tillsammans med min son. Vi ska börja investera barnbidraget i aktier och bygga upp ett imperium tillsammans, far och son. Vår investeringsstrategi är glasklar: bara etiska investeringar. Det innebär i klartext handel i tobaks- och vapenindustrin, eftersom det sannolikt är det bästa sättet att bli av med mänskligheten, vilket i sin tur vore bra för miljön.

Denna strategi kommer dessutom att göra oss oförvägna, ty vi har inget att förlora, men allt att vinna! Inte ens den gamla olycksbådande ramsan “värva, ärva, fördärva” kommer att bita på oss.

Eller så kör jag vidare på min nuvarande taktik: att skriva och jobba så mycket att jag inte hinner göra av med en enda spänn. Pengarna räcker alltid till kaffe, knäcke, papper och pennor. Det är roligt att skriva. Jag kommer inte ens märka att åren går. Och det är gott med kaffe.

Johan Eriksson