Blad avslöjar vem du är

Är det viktigt att folk ser dig som ordningsam eller är du en person som vägrar att följa trender. Växterna i ditt fönster berättar mer än du kan tro om vem du är. Illustration: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

​Krukväxterna i ditt fönster berättar mycket om vem du är. Det visar Sandra Neergaard-Petersens C-uppsats från Lunds Universitet.
– Jag ville höja upp deras betydelse, de är så vardagliga ting som bara förväntas finnas där. Och jag kom fram till att de säger mer än vad man tror. De kan avslöja hur man ser på andra saker, och sig själv, säger hon.

– Det finns olika förhållningssätt, om man ska vara kategorisk, utifrån en persons klasstillhörighet. Man ser på växterna på olika sätt, förklarar Sandra Neergaard-Petersen.

I sin studie har hon intervjuat sex plantägare i deras hem.

– Fönstret är som en scen där man kan ställa saker som man vet att folk kan se, samtidigt som det fortfarande är i ens hem. Det är en skådeplats som man kan vara mer eller mindre medveten om.

Hon har skiljt på människor med stort kulturellt kapital och de med mindre kulturellt kapital.

Termen kommer från den franske sociologen Pierre Bourdieu och kan grovt beskrivas som hur sofistikerad en person är.

– Att veta vad som är god smak är att ha ett högt kulturellt kapital. Den bestäms av kontexten man är i, men det finns ändå en bild av att vissa har bättre smak än andra.

Och det visas till exempel i våra fönster.

– De som har mycket kulturellt kapital har ofta ett avslappnat förhållande till sitt fönster och det speglas av att det inte är så ombonat och noga med hur det ser ut. Man kanske inte har så mycket växter och framförallt storbladiga växter istället för små gulliga.

– De med mindre kulturellt kapital är mer ordnade. För dem är det viktigt att folk kan se utifrån att man är en ordentlig person som tar hand om sina blommor. Där finns det inga gula blad.

I vissa fall finns det växter som ger en viss status till sina ägare, till exempel för att de är på modet. Men i de flesta fall handlar det inte så mycket om växten i sig, som hur ägaren förhåller sig till växten.

– Ta en pelargon till exempel. För en människa med mindre kulturellt kapital kan det vara viktigt att den är tät, buskig och har många blommor. Att den är ordentligt skött. För en annan, med en mer avslappnad inställning, behöver den inte vara buskig utan kan vara lite ranglig. Den blir mer som ett stilleben i fönstret tillsammans med en mässingsljusstake, säger Sandra.

– Ytterkrukan är också ett tecken på prydlighet

Sandras eget intresse för krukväxter tog fart när hon började studera på universitetet. Hon kände att hon behövde något att pyssla med för händerna istället för att bara sitta och läsa.

– Jag märkte att jag byggde en identitet utifrån växterna. Jag kommer inte från ett akademiskt hem och från början hade jag problem med att förstå att jag också kunde plugga på universitet. Växterna blev en del av min nya identitet och därför odlade jag det intresset starkt.

– Sen för mig som är växtintresserad har de andra värden också, inte bara det estetiska. De är historieberättare också. De kommer från sticklingar jag fått någon stans. Hos många är det nog så att fönsterbrädet är fullt av historier från olika moment i livet.

Eva-Lotta Eriksson