Inte bara korv med bröd

Fru bröd, Maria Printz och herr korv, Lasse Dahlén ligger bakom jobbet med Korv och brödfestivalen i Stallarholmen.​ Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​– Bra mat måste få kosta, säger Lasse Dahlén som är ”korvgubben” i helgens Korv och brödfestival i Stallarholmen.
Förra året vallfärdade drygt 4 000 personer till Gula industrihuset, i år hoppas man kunna slå rekordet.

Det handlar om mat. Om mat och glädje. Det är både allvar och lite bus. Korv och brödfestivalen i Stallarholmen drar publik. Matintresserade besökare som vill prova och prata. På lördag är det dags igen. Då drar den femte korv och brödfestivalen igång.

– Det handlar om mathantverk generellt och om korv med bröd i synnerhet, säger matkreatören Lasse Dahlén som driver köttbutiken i Stallarholmen.

– Jag tror att vi blir nära 20 utställare i år. Och det blir mer än korv. Jürss mejerier kommer med sina ostar, Eskilstuna ölkultur finns representerade och från norr kommer Slaktarn från Östersund.

Lasse Dahlén är i botten krögare från Stockholm. Han har drivit flera restauranger och också jobbat på prestigefyllda krogar. Senast var han gästkock hos Mattias Dahlgren. Då var temat vildsvin.

Grisen som både är en tillgång och ett problem. Många lantbrukare, framför allt i Sörmland ser rött när de hör ordet vildsvin, då skadorna efter vildsvinens framfart i grödorna är stora. Och den stora mängden vildsvin gör att tillgången på kött är större än efterfrågan. Lasses uppgift på Mattias Dahlgrens pretisgekrog var att överbevisa gästerna om hur gott vildsvin egentligen kan vara.

Lasse är också en del av Sörmlands matkluster och vann senast en blank och glittrande guldmedalj i SM i mathantverk i klassen ”Lufttorkade hela köttprodukter”.

– Ja, mat är mitt liv, säger Lasse och nu har han alltså, tillsammans med kollegan Fredrik Millert, öppnat köttbutiken i Stallarholmen, där det mesta är vilt och lokalproducerat.

Än går det inte att leva på butiken som endast är öppen under veckosluten.

– Men det handlar först och främst om ett sätt att leva på sedan hoppas jag ju också att det i framtiden ska gå runt, säger Lasse Dahlén och fortsätter:

– Jag kompletterar med cateringing, lite andra kockuppdrag och så skräddarsyr jag kurser i till exempel korvstoppning.

Till Korv och brödfestivalen har Lasse tagit fram en unik färskkorv med kött från ”guldskinkan” som han vann SM med.

– Det ska bli kul att se hur den kommer att tas emot, säger Lasse.

Har inte intresset för kvalitetsmat ändå ökat de senaste åren?

– Jo, jag skulle vilja säga att de senaste 10 – 12 åren har medvetandet höjts enorm. Men nu handlar det också om att det måste bli en ökad acceptans för att bra mat också kostar en slant, annars är det omöjlig att hålla en hög kvalitet.

– För mig har det varit en dröm att få producera chark profesionellt och att få jobba med ursprungsråvaror. Jag jobbar nu till exempel mycket med Linderödsgrisen som är den enda nu existerande svenska urgrisen. Den blir mer kostsam eftersom till exempel ”vanliga” grisar växer snabbt och har en slakttid vid 4 – 6 månader medan Linderögrisen tar 1 – 1,5 år på sig att växa. Vilket känns i smaken, säger han.

– Ett annan tänkvärd orsak att välja den grisen är ju också att den innehåller lika mycket nyttigt Omega 3 och 6 som viltfångad lax.

På lördag, den 12 mars, öppnas alltså portarna till årets upplaga av Korv och brödfestivalen i Stallarhollmen. Då är grillarna heta och mathantverkarna taggade.

Lena Magnergård