Full fart eller sakta mak

Textstorlek:

​Vårens ankomst är en lika bra anledning att förändra något som ett nyårslöfte – så varför inte ta cykeln istället för bilen. Det finns många argument för cykeln – hälsa, ekonomi och miljö. Oavsett om man gillar trivsamma cykelutflykter eller att trampa snabbt är möjligheterna oändliga i Sörmland.

Jonny Carlsson, ordförande i Cykelklubben Dainon i Nyköping har tränat och tävlat med cykel sedan 1991.

– Det är en fantastisk sport. Det är socialt, man hör fåglarna och man ser sig omkring när man cyklar.

För den som sett cyklister ligga på rad efter varandra längs riksvägen kan påståendet om social samvaro och fågelsång kännas något överdrivet, men Jonny står på sig.

– Vi hinner absolut prata med varandra. Det finns olika träningar och olika sträckor, men det är definitivt en social sport för alla åldrar.

– Dessutom är det en snäll idrott som inte sliter på kroppen. Många skadade löpare kan cykla iställer, säger Jonny Carlsson

Intresset för konditionsidrotter ökar. Det är trendigt att slita med längdskidåkning, lång- och medeldistanslöpning, orientering, rodd, kanot och cykel.

För den målinriktade motionären finns det många cykellopp att träna till. Vill man ta i rejält kanske Vättenrundans 300 kilometer känns lagom eller Cykelvasans 90 kilometer i huvudsak på skogsväg och grus.

Även här i Sörmland arrangeras olika lopp. I mitten av maj är det Trosatrampen, på 90 eller 50 kilometer som Trosabygdens Cyklister arrangerar. Två veckor senare den 28 maj genomför Cykelklubben Dainon sitt klassiska Yngaren Runt. Den längsta etappen är på 150 kilometer, men så finns det två kortare lopp.

– Det är ett klassiskt lopp men vi har förnyat det till i år, bland annat har vi flyttat startplatsen från Gumsbacken ut till Enstaberga för säkerhetens skull och för att få en mer spännande bana, säger Jonny.

Den som är sugen på att jobba upp konditionen kan börja med att låna cykel på klubben. När det sedan är dags att köpa den första träningscykeln är Jonnys rekomendation att köpa en begagnad moutainbike.

– Det är bättre att köpa en begagnad cykel för att känna efter vad man vill ha. Annars kanske man väljer en billig ny cykel, som ändå kostar rätt mycket pengar och så får man byta efter några månader.

Ett alternativ till cykelklubbar är Cykelfrämjandet. Det är en organisation som passar den som vill se Sörmland på cykel men i mer maklig takt, i utflyktstempo med en fullmatad fikakorg.

– Det är härligt med utflykter, men vi försöker också påverka politiker att ta hänsyn till cyklisterna när vägarna ska planeras. Det är vi som för cyklisternas talan, säger Marie Björving i Katrineholm.

Här är huvudsaken att cykeln rullar, hastigheten är oväsentlig.

– Det finns många fina platser att se och härliga vägar att cykla på i länet. Om man inte vill följa med på våra utflykter har turistbyrån i regel en karta med bra leder utmarkerade. Både Sverigeleden och Näckrosleden går genom Sörmland.

Enligt Cykelfrämjandet blir man både glad och hälsosam av att cykla. Marie berättar att hon tror att hon cyklat mer än hon åkt bil.

– Jag har alltid älskat att cykla.

 

Dags att vårrusta cykeln:

Börja med att tvätta hela cykeln så att den är ren från smuts och eventuell rost.

Smörj kedjan och se till att den är spänd. En tumregeln är att kedjan ska vara så pass spänd att du bara kan trycka den 1 centimeter upp eller ned.

Pumpa däcken, om de är de torra, spruckna och kanske har sprickor är det dags att byta, annars är det lätt att få punktering. Kontrollera också att att mönsterdjupet är bra, annars blir det som med bildäck – halkigt.

Kolla bromsarna, Prova genom att cykla på en liten lugn sträcka. Om du har fälg- eller skivbromsar, kolla så att dessa nyper åt som de ska och att inte klossarna/beläggen är slitna.

Skaka på cykeln och lyssna om det skramlar. Fram med skruvmejseln och dra åt alla glappa och lösa skruvar. Passa på att skruva fast sadeln.

Glöm inte att ringklockan är obligatorisk.

Lämna cykeln till verkstad för att byta kedja, fixa utslitna bromsar och byta stänkskärm.

Karina Frölund