Folkets röst ljöd högst

Lasse Stenborg och Peter Hjukström bakom kommunalrådet Jacob Högfeldt är nöjda. Deras namninsamling har gett resultat, det blir knappt några bostäder på Fågelsången. I stället satsar man på en upprustning av naturområdet. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​Det blir inga bostadskomplex på Fågelsången.
– Vi vinner med 4 -1, säger Peter Hjukström i Mariefred som jobbat för att rädda naturområdet.
– Vi är inga förlorare, vi har lyssnat på folket, kontrar kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).

Det var en något ovanlig syn som mötte Mariefredsborna på gågatan. Kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) gick runt med ett plakat. Men inte med några valbudskap. I stället ville han möta ”folket” under eftermiddagsrusningen. Och flera Mariefredsbor ställde ner matkassarna för att lyssna ett par minuter.

Det handlar om Fågelsången och Andra backe. Området, för vilket Mariefredsborna gick ”man ur huse” och gjorde en namninsamling som gav nära 3 000 namnteckningar, 77 procent av de vuxna Mariefredsborna. Då sa initiativtagaren Peter Hjukström att ”det handlar om den största opinionsyttringen i Mariefreds historia”. I ett tidigt skede av projektplanerna talades det om upp till 300 bostäder.

När det reviderade förslaget presenterades på gågatan applåderade Peter Hjukström och de närvarande Mariefredsborna.

Fågelsången är ett naturområde beläget vid vattnet öster om Mariefred. Här rastar många sina hundar och dagisgrupper brukar titta på blåsippor och vitsippor när snötäcket lämnat området så här års.

Här häckar också näktergalen och i området finns sju av åtta ädellövträd bevarade. Kommunens förslag om att exploatera området väckte starka känslor. Så starka känslor att den numera smått hstoriska namninsamlingen drog igång.

Och politikerna verkar ha lyssnat.

– Vi har haft en bra dialog, säger Jacob Högfeldt. Det här är ju invånarnas mark, vi ska göra det bästa som är möjligt och då är det väl utmärkt om alla är nöjda.

Det reviderade förslaget, som socialdemokraterna och moderaterna det vill säga majoriteten i Strängnäs kommun står bakom, innebär att byggplanerna i princip läggs på hyllan. Endast det så kallade kartområde D, vattenverksområdet, kan möjligen exploateras med låg bebyggelse.

– Vi kommer följa utveckligen av vattenverkstomten noga, säger Peter Hjukström.

När det gäller de övriga områdena är tanken att omvandla det största området, i förslaget kallat A, till naturreservat eller särskilt skyddat högt naturområde. Dessutom planerar den politiska majoriteten att installera åretruntbelysning av promenadstigen.Våtmarksområdet, kallat C, där flera fågelarter häckar kommer att fredas.

En dam rycker Hjukström i ärmen, hon är glad men undrar om man verkligen kan lita på politikerna efter detta besked.

– Ja, det tycker jag att du ska göra, säger han.

En annan kvinna hojar från sin plats lite längre bak i publiken:

– Jag hör inte! Gå upp på trappan så man ser och hör vad som sägs.

– Nej, jag tänker inte gå upp på Rådhustrappan och hålla linjetal, jag vill ju veta vad ni tycker. Det är därför jag är här, för att det är ni som bor iMariefred som jag vill prata med. Jag drar förslaget en gång till i stället, säger Högfeldt.

De flesta andra i publiken lyfter samtidigt upp sina matkassar, placerar tulpanbuketten under armen och går hem efter ett oväntat och lite annorlunda politiskt möte. Kanske tänker de fira.

Lena Magnergård