Fattig efter deltidsjobb

PRO har slagit larm om att de fattiga pensionärerna i framtiden kommer att bli allt fler, många av dem är kvinnor.​
Textstorlek:

​– Om jag skulle få göra om mitt liv skulle jag inte gjort samma val. Med facit på hand skulle jag inte ha stannat hemma med barnen, utan jobbat vidare, säger Birgitta Lantz Högman i Tystberga.
Hon är en av många fattigpensionärer som får vända på kronorna för att få tillvaron att gå ihop.

Deltidsarbete är en av de största orsakerna till att många kvinnor finns i gruppen fattigpensionärer.

– Min första man vidareutbildade sig och gjorde karriär medan jag jobbade deltid och tog hand om barnen, berättar Birgitta Lantz Högman.

Hon är en bland många kvinnor som tappade bort sitt yrkesliv när barnen var små. Hon var hemma och när det var dags att gå tillbaka till yrkeslivet stod inte hennes ekonomutbildning lika högt i kurs.

– Jag kände att jag inte kunde skilja mig eftersom jag inte hade tillräcklig inkomst, men min dåvarande man kände inte samma sak. Han träffade en ny kvinna på jobbet och vi gick skilda vägar. Det var lite bittert och uppenbart att vi inte var ekonomiskt jämställda, säger hon.

Enligt SCB statistik väntar endast ett guldkantat pensionärsliv den som arbetat heltid, har en bra avtalspension och är högutbildad.

Den stora skillnaden mellan könen ligger i deltidsarbetet. Kvinnor deltidsarbetar i betydligt högre grad än män.

– Min nuvarande man har varit sjukpensionär sedan han var 43 år och skadade sig. Jag jobbade deltid inom hemtjänsten och tog hand om honom också. Han har ännu lägre inkomst, eftersom han inte kunnat jobba.

I dag lever nästan en kvarts miljon pensionärer i Sverige under EU:s fattigdomsgräns. Den gränsen är 60 procent av medianinkomsten i landet, enligt SCB. I Sverige motsvarar det strax under 11 000 kronor i månaden.

Antalet och andelen fattigpensionärer kommer att växa, det framgick tydligt av Pensionsåldersutredningen som kom för ett par år sedan. Pensionärernas Riksorganisation, PRO, kräver därför en utvärdering av hela pensionssystemet.

PRO anser att dagens system återskapar och förstärker den ojämställdhet och ojämlikhet som har funnits och fortfarande finns i arbetslivet.

– Jag tycker också att systemet ska ses över och göras om. Nu nedvärderas vi kvinnor som var hemma och tog hand om barnen, säger Birgitta Lantz Högman, som är ordförande i Tystberga PRO.

PRO pekar också på att många som invandrar till Sverige i vuxen ålder inte hinner in en tillräcklig pension, eftersom systemet inte bara väger in den inkomst man haft under arbetslivet, utan också hur länge man bott i landet. Invandrare riskerar därför att bli fattigpensionärer.

Även företagare som tar ut en låg lön riskerar en kalldusch på äldre dar. Eftersom det numera är livsinkomsten som styr pensionen kan företagare gå miste om framtida statlig pension om löneuttaget är för lågt.

Under Internationella kvinnodagen, på tisdag, är ojämställda pensioner på agendan bland annat när Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, företagsekonomen Agneta Stark, LO:s pensionsexpert Renée Andersson och PRO:s ordförande Christina Tallberg bjuder in till frukostseminarium i Stockholm.

Karina Frölund