Spannmålskontrakt blev dyr erfarenhet

Dag von Bothmer ångrar att han inte läste igenom avtalet. Han förlorade mycket pengar på årets skörd. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

​Skörden på gården i Oxelösund klarade inte kvalitetskraven. Det förlorade lantbrukaren Dag von Bothmer 100 000 kronor på. ”Jag försummade att läsa det finstilta i avtalet. Det kostade pengar”, säger han.

– Hädanefter kommer jag att lusläsa kontrakten.

Dag von Bothmer i Malmköping har varit lantbrukare i över 20 år. Han arrenderar två gårdar i Sörmland och är också ordförande i Spannmålsodlarna i länet. Men trots den erfarenheten drabbades han av dålig kvalitet på en skörd och ett slarvigt val av kontrakt. Han säger att det är fler som gjort samma misstag.

– Det är naturligtvis upp till var och en att läsa kontrakten, men det är mycket finstilt och ibland gör man misstag.

Han tecknade ett fastpriskontrakt på spannmålet som han sått på gården i Oxelösund med Svenska Foder. Det innebär att han skulle leverera spannmålet och få ett förutbestämt pris för varan. Det är ett sätt att prissäkra varan.

– Det är för att man vill veta vad man ska få betalt. Spannmålspriserna kan ändra sig ganska mycket bara på några månader.

– Jag levererar dessutom i skörd. Jag har ingen tork och kan därför inte lagra själv och sälja när priset är bra.

Lantbrukarnas inkomster har under senare år varierat mycket på grund av prisändringar. Ett fast pris är en säkerhet och ger en stabilare inkomst.

Sommaren 2015 gav rekordstora skördar på sina håll, men en hel del fick bli djurfoder i stället för livsmedel eftersom det hade för lågt proteininnehåll. Problemet för Dag von Bothmer var just att hans skörd inte höll måttet.

– Tanken slog mig när jag tröskade. Jag ringde och förstod ganska snart att jag gjort ett misstag.

Han säger nu att han borde tecknat ett kontrakt med fastpris och garanti, men det hade han inte gjort.

Och han är inte ensam. Per Skargren på Swedbank säger till ATL att ett antal kunder har tvingats ta lån för att klara de rörliga kostnaderna i odlingen efter att ha tecknat liknande kontrakt som Dag von Bothmer. Prisskillnaden mellan det spannmål som går till foder och det som blir livsmedel är dessutom större än vanligt.

– Jag förlorar 105 000 kronor på kvaliteten. 75 000 av dem beror på att jag inte skrev ett kontrakt med garantipris.

Efter flera år med bra skördar och fin kvalitet är det lätt att invaggas i säkerhet. Nu rekommenderar han andra att lusläsa kontraktsvillkoren och komma med egna förslag när det är dags att tänka på årets skörd.

– I år ska jag definitivt ha en sittning innan det tecknas något avtal.

Karina Frölund