Ny utbildning ger god jobbchans

Stjärnkocken Fredrik Eriksson och matkreatören Maria Printz pratar mat bland tallrikar och kastruller i det nya skolköket på gamla P10-området. Foto: Lena Magnergård
Textstorlek:

​”Alla blir inte tv-kockar, som många tror, men jag kan garantera att det finns jobb efter utbildningen för den som vill”, säger stjärnkocken Fredrik Eriksson när han presenterar idéerna till den nya kock- och restaurangutbildningen i Strängnäs.

Han är på besök i hemstaden Strängnäs där delar av familjen fortfarande bor kvar. Tillsammans med Sörmlands mest etablerade mat- och restaurangentreprenörer, bland andra Maria Printz från Printz bageri och Fredrik Åström från Svenska kulturpärlor, ska han sjösätta den nya utbildningen för blivande kockar och restaurangpersonal.

– Min uppgift kanske inte direkt blir att lära ut hur man gör en bra vaniljsås utan snarare kommer jag kunna bidra med mitt kontaktnät, hitta duktiga föreläsare och ordna intressanta gästspel, säger han.

Det är Thomasgymnasiet i Strängnäs som står för satsningen. Och redan nu väntar ett tiotal blänkande köksbänkar och spisar på den första kullen elever. Till höstterminen hoppas man vara igång med det nya restaurang och livsmedelsprogrammet, Culinary Craft, och rektorn på gymnasiet, Anna Zachrisson, säger:

– Vår utbildning blir unik eftersom vi har knutit till oss samarbetspartners med en bred förankring såväl i näringen som lokalt vilket öppnar stora möjligheter för eleverna att komma nära mathantverket och få all den praktik som är nödvändig.

– De omgivande verksamheterna, framför allt här i Sörmland, kommer att fungera som ett slags utökat klassrum.

Tanken med det nya programmet är att första året till största delen kommer att vara förlagd till skolan med följande år är mer praktiskt inriktade. Planer finns också på att utöka utbildningen med ett fjärde år vilket i så fall ger eleverna högskolebehörighet. Ett samarbete har också etablerats med Grythyttans restaurang- och hotellhögskola.

Även Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt är nöjd med satsningen på Culinary Craft.

– Det här går helt i linje med den stora matsatsning som vi gör i hela Sörmland. Vår ambition är ju att ta tillbaks länet som ”Sveriges kornbod” och jag tror att vi har goda förutsättningar till den titeln, säger han.

– Utbildningen är efterlängtad och jag tycker att det känns spännande att få vara en del av satsningen. Den är viktig för hela Matsverige. Dessutom tror jag att det här programmet kan vara intressant för nyanlända. Man behöver ju inte kunna tala perfekt svenska för att vara en duktig kock. Dessutom kan nyanlända bidra med inspiration till matlagningen från deras egna hemländer, fortsätter Jacob Högfeldt.

Thomasgymnasiet har knutit ett så kallat advisory board till restaurangprogrammet med bland andra landshövding Liselott Hagberg som beskyddare. I ”styrelsen” ingår bland andra Fredrik Eriksson, Jacob Högfeldt, Fredrik Åström och Maria Printz.

– Jag har själv över 20 år i branschen och jag vet hur viktigt det är med en gedigen utbildning. Dessutom hoppas jag att eleverna på den här skolan ska få en genuin känsla för såväl hantverket som för råvarorna.

Det var också Maria Printz som lockade till sig stjärnkocken Fredrik Eriksson.

– Maria knackade på min dörr och presenterade idén, och jag nappade direkt, säger han. Det råder ju stor kockbrist och kan vi slå ett slag för branschen vill jag gärna vara med och bidra.

Men är inte kock ett statusyrke som är väldigt attraktivt?

– Nej, så är det inte, arbetsförmedlingen listar det som ett bristyrke. Många vill bli tv-kockar men just den nischen är ju väldigt smal, om man säger så. Branschen behöver så många fler. Jag har själv just tillbringat en vecka för att laga mat på ett äldreboende. Det var intressant och en sådan glädje att få se lyckliga 90-åringar när jag lagade mat som de kände igen, säger Fredrik Eriksson.

– Det finns så mycket intressant inom den här branschen. Dessutom finns det jobb. Jag brukar säga att bara man kan bidra med ett glatt humör och passa tider så brukar det mesta lösa sig.

LÄS I SÖRMLANDSBYGDEN NR 4 ÄVEN OM 17-årige Philip Österman som jobbar extra på Gripsholms värdshus i Mariefred och hoppas på en framtid inom branschen.

Lena Magnergård